I skrivende stund ønsker jeg å dele mine bekymringer over forebyggende beredskap for oss i Senja kommune, spesielt for oss på Senja-siden!

Jeg tar til stadighet til ordet for de lokale myndighetenes engasjement, men også på nasjonalt nivå. Det er «et godt stykke å gå» på å heve seg i toppen på informasjon til innbyggerne i Senja kommune, mener jeg. Det hviler et stort ansvar vår alles ordfører Tom-Rune Eliseussen her. Ja, det ligger åpenbart en alvorspreget tanke bak, det skjønner alle i ei svært vanskelig tid i våre nærområder.

Ordfører og kommuneledelsen har allerede et gjeldende beredskapsplanverk. Jeg har stilt spørsmål om innholdet i disse planer holder ut i fra det scenariet som råder for tiden. Har jeg fått svar? Nei! Det er mulig jeg ikke har vært tydelig nok? Her kommer det i så fall ei oppfølging.

I ly av de alvorlige hendelser som vi opplever via media, i ly av de hendelser i våre nære områder og vår del av Europa, så kommer bekymringer og spørsmål om hvordan vi skjøtter vår egen skute på det forebyggende arbeid, herunder informasjon, leveranser av kraft og ikke minst hvordan ivareta innbyggerne ut over antatt beredskapstid på tre dager. Det siste er ei nasjonal anbefalt ordning om beredskapslager i hjemmet.

Har kommuneledelsen lagt opp til anbefalinger for krisehåndtering?

Jeg vet med stor treffsikkerhet, både gjennom spørsmål som stilles fra våre innbyggerne, eldre som unge, at de for tiden bærer på mange tanker og ikke minst bekymringer. Det er fult mulig at det kan besvares noe, dersom det forebyggende beredskapsarbeid er oppegående og tilfredsstiller noen forventninger. Det at kommuneledelsen leverer på oppsatte planer er helt avgjørende til alle tider. Jeg havner til stadighet i debatt fordi jeg mener det er i fredstid vi utarbeider trygge planer, informerer innbyggerne og trener på hvordan vi løser kriser som for eksempel når strømnettet ikke lenger bringer strøm nok til forbruker og næringsliv ut over noen dager.

Ja, jeg er opptatt av forebyggende tiltak og beredskap! Her handler det ikke bare om næringslivet og konsekvensene av manglende matproduksjon, men helheten for våre innbyggerne og i alle grender. Hvordan vil kommunikasjon innrettetes og løses? Hvordan vil vi kunne samhandle med og ut i fra kommuneledelsens side, når vi har gjort oss totalt avhengig av kraftleveranser? Hvordan løser vi utfordringer knyttet til oppvarming i og utenfor institusjoner?

Har kommuneledelsen lagt opp til anbefalinger for krisehåndtering — i mine tanker strømløse grender i dagevis? Hvordan kommunisere utad med viktig informasjon og livsviktige leveranser til deler av vår allerede utfordrende avstander til grender?

Vi må enes om å trene i fredstid. Vi må oppdatere planverket slik at det inneholder både tidsriktig innhold og riktig informasjon utad til enhver tid. Så må det være enkelt å finne frem i Senja kommunes nettsider. Innholdet må tilfredsstille alle eventualiteter slik at innbyggerne kan stole på informasjonen som ligger der og kan utøves i praksis.