Regjeringen kvier seg for å innføre koronapass. Samtidig klager både utelivet, kulturarrangører og reiselivsbransjen over at de siste lettelsene ikke gir ønsket effekt eller tilstrekkelig normalisering. Det er her koronapass kan gjøre den store forskjellen, og sørge for å fylle opp teatersaler, utesteder, hoteller og fly. Og kanskje kan det gjøre det enklere å åpne breddeidretten også.

Tidligere statsminister Erna Solberg møtte nylig VG på et utested i Oslo, og hun flørter åpenlyst med tanken om et koronapass: – Skal vi ta mer hensyn til de uvaksinerte enn til at det store flertallet skal kunne få leve normalt, spør Solberg.

Selv vil ikke ex-statsministeren si helt tydelig hva hun mener om et slikt pass. Hun trekker fram store arrangementer som 17. mai og Norway Cup, som hun selv måtte avlyse. I år kan det gå, ved hjelp av koronapass,

Da kan det også arrangeres store konserter både ute og inne i løpet av våren og sommeren — der de som kan bevise at de er vaksinert eller har hatt korona kan slippe inn.

Støre-regjeringen sier «de jobber med saken». Men det sitter tydeligvis langt inne. Håpet er at de skyhøye smittetallene vi ser nå snart skal falle som en stein. Det er kanskje sannsynlig, men slett ikke sikkert. Antall innlagt på sykehus er relativt stabilt, men det er fortsatt slik at omtrent like mange uvaksinerte og vaksinerte blir innlagt. Og siden det er betydelig flere vaksinerte enn uvaksinerte, er siste gruppe sterkt overrepresentert.

Å innføre koronapass og åpne gradvis kan være den gode mellomløsningen

At næringslivet, kulturlivet og reiselivet vil ha koronapass er lett å forstå. Mange er på full fart mot av konkurs. Et koronapass kan åpenbart hjelpe. Også derfor må Støre-regjeringen ta dette på alvor og jobbe raskt og effektiv med spørsmålet.

Det bør også komme en rask avklaring om breddeidretten. Også her kan koronapass benyttes — ikke minst til aktiviteter innendørs. Slik reglene praktiseres nå, framstår det nærmest idiotisk. Store haller som Senja storhall og Bardufoss storhall får ikke benyttes av utøvere over 20 år, og ikke av flere enn 20 utøvere samtidig.

Det skjer mens treningssentre og utesteder kan holde åpne og slippe inn folk i tette lokaler — riktignok med strenge regler. Men det er mye som er inkonsekvent, og breddeidretten rammes på nytt. Frafallet er stort, og kan bli enda større.

Stadig flere tar til orde for å åpne helt opp. Med smittetallene vi ser akkurat nå, er det neppe lurt. Å innføre koronapass og åpne gradvis uke for uke kan være den gode mellomløsningen.

Minileder: Løsningen!

Flere store Nato-land oppfordrer Jens Stoltenberg til å fortsette som Natos generalsekretær, også etter 1. oktober.

Der kom løsningen på regjeringens sentralbank-floke!