Årets jordbruksoppgjør er i gang. Norsk Bonde og Småbrukarlag (NBS) og Norges Bondelag (NB) ble ikke enig om et felles krav.

NBS ønsket et krav i jordbruksoppgjøret som kunne få optimismen tilbake og økonomiske rammebetingelser, som gjorde norske bønder i stand til investeringer i nye driftsbygninger med mer. Dette gjaldt spesielt for norske melkebønder som har krav om løsdrift og andre krav, som må løses med store investeringer på mange melkebruk, i de nærmeste årene.

Dermed skrev Norges Bondelag et kravdokument alene på 6,9 milliarder og overrakte til statens forhandlingsleder. Det har ikke skjedd tidligere at bare en av landbruksorganisasjonene leverer et kravdokument. Staten velger hvem de vil forhandle med, og naturligvis ble det Norges Bondelag.

Staten, det vil si Landbruksdepartementet, kom med et tilbud på 3,3 milliarder, som er deres utgangspunkt for videre forhandlinger med Norges Bondelag. Innen 16. mai vet vi svaret om det blir en avtale eller et brudd.

Dette er et skambud og en hån mot ei viktig yrkesgruppe i hele landet, og som er garantisten for norsk matforsyning og beredskap i krigs- og fredstid, for bosetting i hele landet og for et velstelt kulturlandskap.

Mange matprodusenter er svært skuffet over Ap/Sp-regjeringa som ikke følger opp Hurdalserklæringa om jamstilling med andre yrkesgrupper. Landsmøtet i Ap ville ikke engang tidfeste når man når jamstillinga.

Arthur Arntzen brukte å snakke om det lille vettet og det store vettet, men i forbindelse med årets jordbruksoppgjør er det dessverre mangel både på det lille og store vettet

Senterpartiet har lovet og lovet og brukt kraftig utestemme om hvor bra det skal bli for oss som fortsatt bor i distrikts-Norge. Partiet har fem ministrer i regjeringa, og vet de har flertall i Stortinget hvis de får med Ap og SV. Men de bruker ikke makta si — og hvor er landbruks- og matminister Sandra Borch? Hun snakker ikke engang med innestemme.

En fremforhandlet jordbruksavtale den 16. mai vil ikke endre på noe. Jeg frykter ei sterk nedlegging av norske gårdsbruk og bygdedød, og resultatet er et urbanisert ødeland, som i Sverige. Matprodusentene er lei av fine ord og festtaler — nå krever de handling og økonomiske rammer som gir muligheter for videre drift på gårdene og nyrekruttering. Det er et landsomfattende opprør blant norske matprodusenter som kan få store konsekvenser for landets forbrukere.

I verste fall vil man innen kort tid få mangel på norske landbruksprodukter i norske matbutikker. Dette i ei tid med krig i Europa, ekstrem tørke i Spania som er frukt- og grønt-kammeret i Europa, og ei landsbygd som forgubbes og har mangel på varme hender i helse- og omsorgsektoren i mange kommuner.

Samfunnsøkonom Viktor Normann og tidligere hærsjef Robert Mood har ropt et kraftig varsku om manglende matsikkerhet og beredskap — og Mood sier at levende bygder i hele landet er like viktig som kuler og krutt i forsvaret av landet.

Jeg vil bare si til de som sitter med makta: Der det burde være mer, burde man forvente mer, men dessverre så er det ikke det.

Arthur Arntzen brukte å snakke om det lille vettet og det store vettet, men i forbindelse med årets jordbruksoppgjør er det dessverre mangel både på det lille og store vettet.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her