Ordføreren og de andre som låner TIL penger i høst, må få tilbake pengene sine. Da er et salg av klubbens juvel ikke til å unngå.

Måten August Mikkelsen har tatt for seg Fotball-Norge etter gjennombruddet i fjor sommer er formidabelt. Selv folk med bare en laber fotballinteresse kan ikke ha unngått å se den 169 centimeter høye 22-åringen i aksjon.

Pengene skal betales tilbake til långiverne. Og først i køa for å sørge for inntekter er selvsagt August Mikkelsen.

Med sin blendende teknikk og uredde spillestil har han blitt en type TIL aldri har sett maken til. Vi har hatt bedre spillere på Alfheim, men ikke akkurat på denne måten. Enda bedre var det, da Mikkelsen ikke lot seg overtale til en Bodø/Glimt-overgang i sommer, da Glimt ville kjøpe han for 10 millioner kroner.

Begrunnelsen var enkel: Det beste for hans egen utvikling var å bli i Tromsø i høst. En drømmebeskjed for en klubb som har hatt mye motgang de siste årene, og hatt trøbbel med å skape profiler, og å beholde de få profilene man har hatt.

Det har i aller høyeste grad blitt personifisert gjennom Mikkelsen denne høsten. Hvem i Tromsø vil glemme det avgjørende målet mot Rosenborg – stolpe inn – på overtid? Eller frisparkmålet rett i krysset mot erkerivalen fra Bodø, der et europacupblasert Glimt ble redusert til en gjeng statister?

Hadde TIL prestert like godt uten den lille, men store ballvirtuosen? Jeg tror ikke det. Uten å ta noe fra både spillere og trenere som sammen har en del av den oppturen Gutan har opplevd de siste månedene, så tror jeg ikke det ville vært like ekstremt uten vår venn med nummer 10 på ryggen.

Alt er selvsagt ikke helt rosenrødt bak kulissene. Skal du oppleve August Mikkelsen på Alfheim har du, med et ørlite forbehold, bare denne høsten på deg. TILs økonomiske problemer er noe vi jevnlig får høre om. Denne høsten trenger klubben å få lånt rundt 15 millioner kroner for å få klubben til å gå rundt.

Dette kunne i stor grad vært løst gjennom å tvinge igjennom et salg av Mikkelsen i sommer, hvor både Glimt og flere andre klubber var interessert. I stedet valgte klubben delvis å gamble på at de fikk en lånegaranti fra «gode venner», deriblant Gunnar Wilhelmsen, byens over snittet fotballengasjerte ordfører.

Det kommer med en pris. Pengene skal betales tilbake til långiverne. Og først i køa for å sørge for inntekter er selvsagt August Mikkelsen. Dermed er det i praksis slik at Mikkelsen allerede er solgt fra TIL. Fordi klubben trenger pengene fra et salg, for å kunne oppfylle forpliktelsene sine til vinteren. Ordføreren og de andre som har sett Mikkelsen i høst, har med egne øyne sett kvaliteten som mange klubber nå sikler etter, og som igjen gjør at de får tilbake det de har skutt inn.

Hvor høy en salgssum til slutt ender opp med å være er vanskelig å si, men å tro at den blir minst 15 millioner kroner er ikke helt feil. Blir det en budrunde, vil beløpet selvsagt øke.

Hvor han skal dra er et annet spennende spørsmål. RBK og Molde er de to norske kandidatene som peker seg ut. Danmark et annet land som ofte har blikket vendt mot Norge. Det samme gjelder Belgia. Ettersom Mikkelsen selv har ønsket seg til utlandet, vil jeg derimot anta at Nederland er den ligaen som passer han best.

Her om dagen møtte jeg Augusts gamle lagkamerat Marcus Holmgren Pedersen i Feyenoord. Der lever han drømmelivet som utenlandsproff, samtidig som han får med seg hvordan sin gamle venn i Tromsø gjør det. Begge er født i 2000, og møtte mye av den samme motgangen samtidig. Holmgren har tidligere tatt et oppgjør med hvordan han følte på den manglende satsingen av seg selv i TIL. Mikkelsen på sin side fikk muligheten for halvannet år siden, etter at Runar Espejord ble langtidsskadet i første seriekamp.

– Jeg blir så glad når jeg ser at han blomstrer. Det var alltid oss to, sa Holmgren Pedersen om den tidligere lagkameraten, der han sto utenfor den gedigne hjemmebanen i Rotterdam.

Landslagsspilleren er ikke i tvil om at Mikkelsen passer inn i ligaen han selv spiller i, og beskriver teknikken og smidigheten kompisen har som en fin match i mange av lagene der.

Selv forteller Holmgren Pedersen hvordan den nederlandske ligaen var en perfekt arena for å få mestringsfølelse samtidig som han ikke har stagnert.

UNG DUO: August Mikkelsen (t.v.) og Marcus Holmgren Pedersen tilbake i 2019, da de spilte sammen for TIL. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Ingen vet på nåværende tidspunkt hvor Mikkelsen havner, men det eneste vi vet er at han skal dra til vinteren om ikke noe dramatisk skjer. Fordi «gode venner» som ordføreren skal ha pengene sin tilbake, og TIL har et ansvar for å gjøre opp skyld og gjeld.

Kompisen i Nederland ønsker Mikkelsen i hvert fall velkommen etter til landet han bor i.

– Bare si at han må komme, jeg skal tipse styret i Feyenoord, sa Holmgren Pedersen med et glimt i øyet.

Se ikke bort fra at han treffer på den spådommen.