foto
Foto: Evgeniy Maloletka AP Photo/Evgeniy Maloletka

Mediene har de siste dagene fortalt historiene til både russere og ukrainere som bor og jobber helt nord i Norge.

Det er hjerteskjærende historier som viser krigens sanne ansikt – og som skaper savn, frykt og redsel i andre enden av Europa.

Krigshandlingene er mange mil unna, men et bankende hjerte er helt grenseløst og opphever følelsen av avstand til nære og kjære. Uroen vil være der 24/7.

Desto større grunn til å vise at vi bryr oss, enten vi er naboer, kolleger, arbeidsgivere eller medmennesker. Det kan ta ulike former, som at vi stiller i fakkeltog eller bretter opp ermene og tar ansvar for en bebudet strøm av flyktninger.

Det er på grensen til uvirkelig at russiske myndigheter går til krig mot et broderfolk, der slektsbåndene er viklet inn i hverandre. Mange kjenner på sinne i kjølvannet av brudd på folkeretten, men vi tror det er viktig å minne om at denne krigen ikke tilhører folk flest eller grasrota.

Den tilhører Putin og hans lojale klakører av beslutningstakere, fjernt fra både blodsutgytelse og skjebnesvangre krigshandlinger. Det handler om det vi mener er forkvaklet maktutfoldelse uten respekt for menneskeliv og flommen av lidelser. Det folket de skulle betjene, blir nå ofre.

Verden har rett og slett ikke maktet å bygge noe konstruktivt på ruinene av muren og jernteppet

Vi håper derfor folk flest er tilbakeholden med å ansvarliggjøre vanlige folk, uavhengig av bakgrunn og nasjonalitet. Vi tror de fleste kjenner på en skuffelse og et svik.

Så mange år etter 2. verdenskrig er det få av oss i nord som har kjent krigens redsler på kroppen. Akkurat nå er det lett å kjenne på uroen, også for oss som er vant til freden, men bor tett innpå nabolandet og en atomflåte av uante dimensjoner.

Vi tror det handler om det uforutsigbare og manglende rasjonalitet i både ord og handlinger, den samme terrorbalansen som har preget store deler av etterkrigstiden. Den som skapte avstand i stedet for gjensidig forståelse.

Verden har rett og slett ikke maktet å bygge noe konstruktivt på ruinene av muren og jernteppet. Faren er nå overhengende for at det skapes nye barrierer for diplomati og dialog. En ny mur av mistenkeliggjøring.

Minileder: Oksen Vedum

En partimåling i Dagbladet forteller at partiet Rødt nå er større enn Senterpartiet.

Det må jo få partileder Trygve Slagsvold Vedum til å se rødt.