Statsministerens nye forslag til grunnrentebeskatning av havbruksnæringen vil neppe stilne stormen rundt det omstridte forslaget — selv etter at næringen har fått satt seg inn i endringene. Satsene er redusert fra 40 til 35 prosent, samtidig som bunnfradraget i det nye forslaget er satt til 70 millioner kroner. Inntektsgrunnlaget skal i tillegg baseres på markedsverdi på merdkanten, som selskapene selv setter for 2023.

Det nye forslaget gir i så måte en ikke uvesentlig skattebesparelse i forhold til det opprinnelige forslaget. Men i kjølvannet av Høyres landsmøte — der regjeringens grunnrenteforslag ble avvist på et nærmest generelt grunnlag, vil denne friseringen av grunnrenten neppe mildne stemningen blant havbrukerne.

Reaksjonene er ulike. De lokale Sp-ordførerne er brukbart fornøyd: – Havbrukskommunene er blitt lyttet til, er budskapet fra ordførerne Tom Rune Eliseussen i Senja og Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen. De er delvis fornøyde med utformingen av beskatningen.

Derfor går vi framtiden i møte med fortsatt stor usikkerhet blant havbrukerne

Oppdretter Fredd-Jarle Wilsgård i Torsken mener distriktene er taperne. Han mener forslaget er spill for galleriet. – Ingenting av det som kom frem i dag vil få noen av de utsatte eller avlyste investeringene på 40 milliarder, inn på plan igjen. Ringvirkningene og den knoppskytingen som har blomstret opp rundt havbruksnæringa, vil avta kraftig, og kysten vil rammes hardt, sier Wilsgård til Folkebladet tirsdag.

På Oslo børs kom de første reaksjonene omtrent umiddelbart gjennom et jevnt fall for samtlige børsnoterte lakseselskap. Verdien på SalMar falt til eksempel med 2,4 prosent omtrent før statsminister Jonas Gahr Støre var ferdig med å legge fram det nye forslaget på pressekonferansen tirsdag morgen klokken åtte.

Dersom regjeringen hadde satset på et bredt forlik etter å ha pyntet på forslaget, har de nok bommet stygt. Dette forslaget vil utelukkende bli oppfattet som en blåkopi av det opprinnelige forslaget, men med slitt svakere blekk. Derfor går vi framtiden i møte med fortsatt stor usikkerhet både blant havbrukerne — så vel som næringene rundt.

Det er dårlig nytt for kysten.

Minileder: Kraft-fotball

Troms Kraft spruter inn 12,5 millioner kroner og døper om tradisjonsrike Alfheim stadion i Tromsø til det samiske navnet Romssa Arena.

Da er det bare for lokale klubber å følge opp, fri til Troms Kraft og døpe om de lokale arenaene — eksempelvis kan Senja Storhall bli Sážžá Arena.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her