Midt-Troms Hørselslag ble dannet da lokale initiativtagere i Midt-Troms og representant for Hørselshemmedes Landsforbund møttes på Bardufoss hotell en maidag i 1992. Laget, som i dag har navnet HLF Midt-Troms, har medlemmer i kommunene Målselv, Sørreisa og Senja, og har vokst fra spinkle 40 medlemmer i 1992 til nærmere 500 i dag.

HLF på landsbasis har 66.000 medlemmer, fylkeslag i alle fylker og cirka 180 lokallag fordelt over hele landet. I tillegg til å forebygge hørselstap og hørselsskader i befolkningen, arbeider HLF for å gjøre hverdagen enklere for alle landets hørselshemmede.

Visste du at:

  • En million nordmenn (cirka 20 prosent) har en hørselsutfordring

  • Høreapparat og hørselshjelpemidler er gratis gjennom folketrygden

  • Ubehandlet hørselstap kan øke risikoen for sosial angst, depresjon og demens

  • Én av fem høreapparater legges bort

  • Det tar gjennomsnittelig ti år fra en mistenker hørselstap til en gjør noe med det

  • 84 prosent av befolkningen ønsker tilbud om hørselstest etter fylte 60 år

Hørselshemming er et handicap som ikke er synlig, men er et stort problem og utfordring for de som er rammet, både gjennom skolegang, arbeidsliv, sosialt, kulturelt og i alderdommen, noe som koster samfunnet store summer dersom det ikke tas grep. Forskning viser for eksempel at eldre som er hørselshemmet har langt større sjanser for å bli demens tidligere enn folk som ikke har denne utfordringen.

Ny teknologi gjør også personer med så stort hørselstap gjør at vanlige høreapparat ikke er tilstrekkelig. Ved hjelp såkalt Cochleaimplantat — CI — kan selv personer som er nesten eller delvis døv få en form for hørsel tilbake.

Likepersonarbeidet/ hørselshjelpere er en viktig del av det lokallaget arbeider med. Arbeidet startet 1993 og HLF Midt-Troms har nå 9 sertifiserte likepersoner/hørselshjelpere som har kompetanse på ulike diagnosegrupper som hørapparatbrukere, tinnitus, CI-opererte, meniérammede og yrkesaktive med hørselsutfordringer. Disse driver hørselshjelp med servicekontor, besøk på alders- og sykehjem, hjemmebesøk med mer.

Lokallaget driver også møtevirksomhet, har sosiale sammenkomster og aktiviteter for medlemmene samt temamøter som er åpne for alle.

Interessepolitikk for å fremme hørselshemmedes sak ovenfor politiske myndigheter, både lokalt og nasjonalt, er en viktig del av arbeidet i HLF sitt arbeid.

Et faktum er at hørselshemmede og andre med funksjonshemming diskrimineres i alle livets faser. Dette ved at de ikke har samme muligheter som funksjonsfriske til å delta i samfunnet da mange bygg og andre fysiske og digitale løsninger ikke er i samsvar med gjeldende lov- og regelverk eller universelt utformet. Bygg som er universelt utformet med tanke på hørsel har god akustikk, lyd og taleoverføringsutsyr og skriftlig informasjon der det er relevant.

Utfordringene for HLF lokalt og sentralt er tilrettelegging slik at hørselshemmede på lik linje med funksjonsfriske får samme rettigheter til skolegang, arbeid og sosialt liv. Derfor er det viktig at FN resolusjonen for mennesker med nedsatt funksjonshemming — CRPD — som Norge har ratifisert, blir tatt inn i lovverket.

Det samme er kravet om at kommunene har en eller flere hørselskontakter med hørselsfaglig kompetanse som blant annet skal formidle hørselstekniske hjelpemidler i samarbeid med Nav Hjelpemiddel-sentral. Det samme gjelder at det legges til rette for at helse- og omsorgspersonell tilføres hørselsfaglig kompetanse til beste for faget, og ikke minst for de pleietrengende med hørselsutfordringer.

Mangel på audiografer. HLF Midt-Troms vil også være pådriver for å få på plass en fast eller ambulerende audiografstilling på Finnsnes. Ishavsklinikken som hittil har hatt en begrenset audiografstilling på Finnsnes, vil etter det vi erfarer, bli erstattet med en ambulerende audiograf og øre-nese-hals lege kun en gang i måneden fra januar.-23.

Etterspørselen etter tilpasning og justering av høreapparat er så stor at det allerede nå er stopp på ventelisten- helt fram til sommeren -23. Alternativet er UNN høresentral Tromsø som også har flere måneders venteliste. Dette er ikke akseptabelt for Midt-Troms regionen bestående av 7 kommuner med over 33 000 innbyggere – og derav beregnet ca 6 000 med hørselsutfordringer i flg. statistikk.

God hørsel!