Det er med undring jeg ser at en kraftig oppgradering av skolebygg, og nybygg ved Senja videregående skole avdeling Gibostad, ikke virker å falle i god jord hverken hos Sjømatklyngen Senja eller enkelte partier. Men at man derimot ønsker en større satsing på blå linje og deres behov, enn på grønn linje.

For noen år tilbake ønsket Troms fylkeskommune å legge ned hele skolestedet på grunn av dyr drift. Det var kun oppslutningen om viktigheten av en landbruksskole i Midt-Troms og sparetiltak fra skolens egen side som forhindret dette.

At man i etterkant fikk en blå linje, etter oppsving både i oppdrettsnæringen og fiskeri, er helt klart en positiv utvikling.

Aller helst skulle kokkelinja også vært plassert «oppi matfatet» på denne skolen. Men det er vel en drøm man ikke får oppleve

Men er den blå linjen mer verdifull eller viktigere enn den grønne? Nei, de skal og bør utfylle hverandre. Skal vi få opp selvforsyningsgraden i Norge, og Nord-Norge spesielt, må hele skolen få ett løft. Og det har heldigvis fylkestinget forstått, og bestemt.

Janne Fyhn Foto: Maria Holm Simonsen

Hvis man stikker fingeren i jorden og begynner å telle antall gårdsbruk i drift i Senja kommune kontra antall fiskefartøy og oppdrettsanlegg, kan man lett få skjørbuk. Vi trenger tilbehør til fisken; smør, poteter og rotgrønnsaker, og kanskje en klatt rømme. Grønn og blå næring må utfylle hverandre, samarbeide, ikke konkurrere. Og da er Senja videregående skole avdeling Gibostad rette stedet å begynne.

Jeg er glad for denne sårt tiltrengte oppgraderingen av undervisningsbygg og hybelhus, og gleder meg til å igjen se en velholdt skole og gårdsdrift på Gibostad.

Aller helst skulle kokkelinja også vært plassert «oppi matfatet» på denne skolen. Men det er vel en drøm man ikke får oppleve.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her