Han herjer i Sverige. På Alfheim er det derimot ingen relevant jobb tilgjengelig for Per-Mathias Høgmo.

– Du har gitt meg min beste dag i livet.

En svensk supporter kastet seg om halsen på han alle ville ha en bit av, etter at Häcken vant et sensasjonelt seriegull i Sverige søndag ettermiddag. Rundt hovedtrener Per-Mathias Høgmo sto hundrevis av supportere, som kanskje aldri får oppleve noe liknende igjen.

Bilder, avisartikler og videoer fortalte sitt tydelige språk om hvor mye denne triumfen faktisk betyr for en bydelsklubb i Göteborg, alltid i skyggen av noen andre.

Høgmo trenger knapt noen større presentasjon i Tromsø. De aller fleste kjenner igjen ansiktet, eller har hørt navnet. Mange år som trener og spiller i TIL har satt sine spor. Tre år som landslagslagssjef gjorde heller ikke sitt for å dempe kjendisstatusen, verken her nordpå – eller andre steder.

Å sette ham i kontekst med TIL igjen kan virke litt absurd. Drøyt to år har gått siden TIL sist var på trenerjakt, etter at Simo Valakari fikk sparken. Den gang var forbundsjobbende Høgmo en reell kandidat, og det ble ført samtaler med formål om en mulig trenerjobb i TIL. Den gangen meldte 62-åringen seg uaktuell, og en langt mindre merittert kandidat fikk jobben.

Likevel har ikke spekulasjonene om en Tromsø-retur dødd hen. Selv ikke etter at Gaute Helstrup, han som fikk jobben, har lyktes med å ta TIL opp i Eliteserien, og etablere dem der på snart tre sesonger. Jevnlig har Høgmo og andre snakket om et comeback i klubben han forlot i 2012. Måten dette er «snakket om» på, inkluderer blant annet at han jevnlig har hatt dialog med både klubbledelsen og andre sentrale aktører rundt Alfheim, blant dem sin gode venn og ordfører, Gunnar Wilhelmsen.

Bakteppet er at sist gang TIL faktisk hadde sportslig suksess over tid, for et drøyt tiår siden, var Høgmo sjef, riktignok med en annen økonomisk hverdag.

Da iTromsø snakket med Høgmo i etterkant av at gullet ble sikret, kom tematikken igjen på banen. Etter det selvsagte svaret på at «fremtiden får vise» om han kommer nordover, ble han utfordret av den erfarne journalisten Tobias Stein Eilertsen på om noe liknende kunne vært gjort i Tromsø.

– Klubben har vært nært et par ganger med to sølv. Klart, det er et steg å ta, men i Tromsø er alt mulig og det er mange dyktige folk der allerede. Jeg tenker i hvert fall at det må være en ambisjon for hele byen og Troms og Finnmark, at TIL på sikt tar gullmedalje. Jeg kan i hvert fall skrive under på i euforien her nå at det å ta gull er verdt mye hardt arbeid over tid, sa seriemesteren.

Han kunne ordlagt seg annerledes, droppet gullsnakk i Tromsø og vridd intervjuet i en annen retning. Det skjedde ikke. Å si at TIL på sikt bør ha ambisjoner om å vinne seriegull er ikke bare en konsekvens av gledesrus i Sverige. Det kan like gjerne tolkes som en beskjed til sentrale næringslivsaktører i Tromsø, om at gitt de rette forutsetningene, er dette innen rekkevidde.

På papiret har Høgmo avtale med Häcken ett år til. En sesong med kvalifisering i Champions League inkludert. Hvem kan si nei til noe slikt?

Høgmo har i skrivende stund ikke svart på om han fortsetter, og det har vært snakket om han skal være aktuell for jobben som svensk landslagstrener. Andre klubber vurderer også garantert et fremstøt mot 62-åringen etter å ha sett hva han har fått til i Göteborg.

Likevel er TIL fortsatt en mulighet. Det er bare ett problem. Ingen av de to jobbene som Høgmo kunne hatt er i dag ledig.

Gaute Helstrup sitter i den ene, og ingenting tilsier at TILs hovedtrener skal ut av den. Tvert imot har han gjennom å ta laget til øvre halvdel sementert sin posisjon, og fikk attpåtil en lengre avtale av klubbledelsen i sommer.

Lars Petter Andressen innehar den andre jobben. Han er ansatt som team manager, men er på alle måter, foruten i navnet, sportssjef i TIL. Jeg blir ikke overrasket om han får en tittel som dette innen kort tid. Etter at han for et par år siden ble tatt bort fra feltet, og inn på kontoret, har Andressen utviklet jobben, og lagt grunnlaget for å ha den over lengre tid.

Noen vil poengtere at Høgmo kan ha en managerrolle, med Helstrup som trener. Dette er ingen god løsning, da dette både utad og internt vil oppfattes som en degradering av Helstrup. Jeg tror heller ikke at gratangsværingen vil gå inn i TIL på et grunnlag som vil kunne skape splid internt fra dag én.

Det eneste som er sikkert, er at TIL ikke kan planlegge for når spillere, eller i dette tilfellet trenere, blir ledige på markedet. Derfor er det et interessant spørsmål hva TIL gjør om Høgmo blir ledig på markedet i vinter.

Å hente ham er ingen garanti for noe som helst, men vi kan i hvert fall si at en klubb med behov for oppmerksomhet ville fått en betydelig profil med fersk suksess inn dørene. Og dermed også flere folk på stadion.

Mange vil kunne feie denne tanken bort med den godt brukte klisjeen om at Høgmo brukte så mye penger sist han var her. Spørsmålet TIL må stille seg, hvis han blir ledig på markedet, er om de har råd til å la være å hente ham.

Svaret gir seg selv. For å komplettere det som bør være TILs retur til toppen av norsk fotball, må økonomien løses. Dernest tror jeg en retur for Høgmo, for å få en «Last Dance» slik Michael Jordan hadde i basketballaget Chicago Bulls på 90-tallet, ligger på trappene.