Søndag gikk avsparket for verdens største fotballturnering etter to års pandemifravær og 50 år etter oppstart. Norway Cup teller denne gangen over 1850 lag fra alle verdens og landets kanter, og i ukas løp skal 5000 kamper avvikles på tradisjonsrike Ekebergsletta og andre baner i Oslo. Det er bare å ønske de unge spillerne, supportere i alle aldre og et halvt tusen dommere lykke til. Men det er to farger som vil få spesiell oppmerksomhet i årets cup, Ukrainas gule og blå. Her stiller både et ordinært lag fra det krigsrammede landet og et flyktningelag satt sammen i Norge, på kort tid og takket være spontant engasjement fra gode krefter som øynet mulighetene i Cup-fellesskapet, og med finansiering via Spleis.

14 år gamle Diana Rusanova kom til flyktningmottaket på Kongsberg for en måned siden og forteller til TV 2 at hun aldri tidligere har spilt fotball. Også andre på laget hadde minimal erfaring før fire dagers intens trening på den lokale stadion. Men hele laget – Ukraina United - stråler av entusiasme, optimisme og genuin idrettsglede, og kan i alle fall påregne jubel fra tilskuerne, uansett kampresultat. Som et avbrekk fra frykten for situasjonen i hjemlandet.

Måten Ukraina United kom i stand på, er et bilde på hele Norway Cup-suksessen. For verdens største fotballturnering er en 50 år lang fortelling om idretts-Norges i særklasse største, dugnadsbaserte enkeltarrangement. År etter år mønstrer arrangøren Bækkelaget et par tusen frivillige fra klubben og lokalmiljøet for øvrig. Legg så til alle arbeidstimer som ligger bak deltagelsen til hvert enkelt lag på banen. Cupen på Ekebergsletta fremstår også som noe av et flaggskip i det nasjonale Frivillighetsåret 2022.

Våre lokale Norway Cup-deltakere i år er FK Senjas jenter 15-lag som har fått en fin start og gått videre til A-sluttspill. Vi heier på FK Senja-jentene

Mange rundt om i landet, og verden, vil følge spent med på prestasjonene til sine lokale helter frem mot finalen kommende helg. Våre lokale Norway Cup-deltakere i år er FK Senjas jenter 15-lag som har fått en fin start og gått videre til A-sluttspill. Vi heier på FK Senja-jentene! Og alle som i ukas løp skal kjempe innbitt om å komme videre, er sikret opplevelser i tillegg til de idrettslige resultatene. Idrettsglede, fellesskapsfølelse og vennskapsbånd, der slikt fortsatt er mulig i en krigsherjet tid. Om enhver spiller har sine forbilder på fotballens stjernehimmel, burde breddefotballens Norway Cup i mangt tjene som et forbilde for internasjonal toppfotball.

MINILEDER

Krem fra glemselen

I samarbeid med Kalottspel byr bygdebokkomiteen i Målselv på et seminar om verdiskaping med basis i historie og historieformidling og spør om det er mulig å tjene penger på lokalhistorie.

Frem fra glemselen kan være krem fra glemselen!