En velbrukt læresetning bekrefter sin gyldighet: Kriser virker som et forstørrelsesglass på forskjeller i samfunnet. De som har minst fra før, og kanskje også ble hardest rammet under pandemien, vil få størst problemer med den pris- og rentestigningen vi nå står overfor. Desto viktigere med en god fordelingspolitikk, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). I et VG-intervju om de trangere tidene hevder statsråden med ansvar for levekår og forbrukerpolitikk at «regjeringen har de verktøyene som trengs».

At regjeringen trenger en velassortert verktøykasse, blir tydeligere for hver ny statistikk og renteutsikt som fremlegges. Man skal ha levd noen år for å ha følt en sterkere prisvekst på kroppen. Ukraina-krigen, sanksjonene mot Russland og energikrisen i Europa tilsier entydig at det meste fortsatt blir dyrere. Ifølge en SIFO-rapport har nå 7,5 prosent av landets husstander reelle økonomiske problemer, mens ytterligere 17,5 prosent kommer i kategorien «sårbare». Til sammen utgjør dette rundt 600.000 husholdninger. Som økonomiprofessor Frode Grytten påpeker, var det verre sist på 1980-tallet, med boligkrakk, høy ledighet og bankkrise – denne gangen vil de fleste klare seg greit.

Støtteordninger uten en strengt målrettet avgrensning kan komme i konflikt med målet om å dempe forbruket for å unngå ytterligere press på renten

Men forbrukerstatsråden poengterer at «det er alvor når nye grupper ikke har råd til å handle mat på de vanlige dagligvarebutikkene», og at «det er disse som trenger støtte i en vanskelig situasjon». Og der ligger også regjeringens største utfordring. Det gjelder ikke bare å ha de rette verktøyene, men å bruke dem der behovet er størst - og primært der. Generelle støtteordninger uten en strengt målrettet avgrensning kan komme i konflikt med målet om å dempe forbruket for å unngå ytterligere press på renten.

Strømstøtten til husstander er et eksempel på tiltak man helst skal være varsom med å utvide også til andre områder. Rentestøtte vil i utgangspunktet virke mot sin hensikt. Økt bostøtte og andre sosiale ordninger for dem som fyller kravene, er en fornuftig bruk av verktøy. Men blir det nok, særlig med tanke på barnefamilier? Å gjøre noe med dagens situasjon blir selve lakmustesten på at politikk virker, fastslår Toppe. Og samtidig en lakmustest på handlekraften til en regjering som sliter i økende motvind.

MINILEDER

Forsvaret løper fra ansvaret

Forsvaret opplever for tiden utstyrsmangel på en rekke ting, og vernepliktige som møter til førstegangstjeneste til høsten, bes ta med egne joggesko.

Forsvaret løper fra ansvaret - uten joggesko.