Å gå «på sosialen» er et gammelt begrep. For alle som ikke har penger nok til å klare seg i det daglige, kan søke om økonomisk sosialhjelp. På den måten skal alle kunne forsørge seg selv.

Men mange steder går antall mottakere av sosialhjelp ned, samtidig som frivillige organisasjoner nå opplever en rekordstor pågang. Årsakene til dette er mange og sammensatte. Én forklaring som trekkes frem, er at mange gruer seg for å oppsøke Nav i frykt for at de må selge bil eller bolig for at de skal kunne få hjelp. Vi mener derfor det er riktig å myke opp dokumentasjonskravene, slik det ble gjort under koronanedstengingen.

Den gang var bakgrunnen først og fremst at Nav var overarbeidet fordi restriksjonene gjorde at mange mistet jobben. Nå er situasjonen at mange opplever at pengene ikke strekker til. Alt fra mat, strøm og husleie til drivstoff, lån og forsikringer blir dyrere.

En ny rapport fra Forbruksforskningsinstituttet Sifo viser at nesten halvparten av husholdningene bekymrer seg for at de ikke kan betale alle utgiftene sine i løpet de neste tre månedene. Flere må ta opp lån for å dekke løpende forbruk som mat og husleie. Andelen som står over måltider for å spare penger, øker.

Hadia Tajik, tidligere arbeids- og inkluderings for Ap, sier til VG at det er på tide å tenke nytt rundt sosialhjelpen. Der presiserer hun at målet er å gi folk mulighet til å komme seg over ei kneik. «Men det blir stadig vanskeligere å komme seg over den kneika dersom kravene er innrettet sånn at de må kvitte seg med verdigjenstandene de har».

Regjeringen ser imidlertid ikke noe behov for å endre praksis. Statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) har rett når hun i NRK påpeker at Nav skal gi alle en skjønnsmessig og individuell vurdering. Det er ingen automatikk i at alle som mottar sosialhjelp, må selge leiligheten de bor i eller bilen. Likevel mener vi tidspunktet er inne for å myke opp praksisen. Det vil sende et viktig signal om at myndighetene ønsker at folk som sliter med økonomien, skal kunne motta hjelp fra det offentlige.

Sosialhjelp skal være et midlertidig sikkerhetsnett, men mange blir gående altfor lenge «på sosialen». En mindre streng praktisering av regelverket, kan frigjøre tid slik at de ansatte hos Nav kan bruke tiden på å hjelpe mottakeren over i jobb, eller finne andre og mer passende ytelser.

Minileder

Vil ha reinen bort

I disse tider med rødnesede Rudolf og gjengen hans rett rundt hjørnet, sliter bøndene på Stonglandshalvøya igjen med beitende rein som ødelegger jordene deres.

Kanskje er det noen som sitter der og lurer: Have you ever seen the rein?