Berit Nikolaisen er overrasket over at Dyrøy kommune ønsker å delrullere kystsoneplanen for å undersøke muligheter for nye torskelokaliteter. Er det ikke nettopp en slik prosess som har vært ønsket fra starten?

KIME Akva har siden 2020 hatt dialog med Dyrøy kommune angående muligheter for å etablere torskeoppdrettslokaliteter i kommunen. Vi har gjennom VOX-programmet fått utredet beskaffenheter i kystsonen og hvorvidt det er mulig å etablere settefiskanlegg for torsk på Espenes.

Siden det ikke er avsatt arealer i kystsonen for flere lokaliteter i Dyrøy, så ble det tidlig vurdert at dispensasjonssøknader ville kunne åpne for å søke fylkeskommunen om nye lokaliteter. Statsforvalteren var uenig og ba istedenfor kommunen om å gjennomføre en rullering eller delrullering av kystsonen i tråd med plan- og bygningsloven.

Som vi har sagt i tidligere anledninger, så har denne næringen et stort potensiale for å skape mange nye spennende arbeidsplasser i distriktene, også i Dyrøy kommune

Denne prosessen er nå igangsatt, og KIME Akva ser frem til at det gjennomføres grundige vurderinger og konsekvensutredninger for potensielt nye lokaliteter på sørsiden og vestsiden av Dyrøya. Rullering og prosesskrav i denne sammenhengen skal sikre en eventuell forsvarlig etablering hvor nødvendig høring og involvering ligger i bunn. Ting tar tid, men vi er glade for at det er fremdrift og ønsker om å lykkes med dette arbeidet.

Nikolaisen påstår at torskenæringen er ute av kontroll og at næringen får vokse uhemmet. Det er feil. Havbruksnæringen er en av de mest gjennomregulerte og overvåkede næringene i landet. Forvaltningen og tilsynsmyndighetene har stor kompetanse og samtidig det nødvendige handlingsrommet for å sikre at driften ivaretar miljø, fiskehelse og naturmangfold. Det kan tydeligvis ikke kommuniseres ofte nok.

Stefan Paulsen Foto: Privat

Det er likevel en del ting vi skal bli bedre på, men i stort har vi veldig god kontroll på det vi driver med. Som følge av et par enkelthendelser lenger sør i landet det siste året, så har det vært mye fokus fra næringen og forvaltningen om å finne enda bedre løsninger med hensyn til type utstyr som skal brukes, inspeksjonsrutiner av anlegg og ikke minst overvåking av fiskens kjønnsmodning.

KIME Akva og våre næringspartnere jobber tett sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet for å sikre at vi jobber samkjørt og basert på samme metodikk. Vi er i en tidlig fase av denne satsingen og vi har veldig mye vi ønsker å forske mer på. Dagens status er god, men vi jobber hele tiden for å optimalisere løsningene for arten vi har i merd.

Kysttorsken er under press av mange årsaker, men ikke på grunn av torskeoppdrett. Global oppvarming og endringer i havet er vurdert å være den største trusselen for villfisken. Det er heller ingenting som skal tilsi at torskeoppdrett kommer til å utrydde kysttorsken, slik Nikolaisen forskutterer.

Som vi har sagt i tidligere anledninger, så har denne næringen et stort potensiale for å skape mange nye spennende arbeidsplasser i distriktene, også i Dyrøy kommune. Verdiskaping og ringvirkninger lokalt burde bidra til å øke bolyst — ikke redusere den. Det er selvfølgelig en forutsetning at en eventuell etablering ikke går utover fiskeriene, friluftsliv, ferdsel på sjøen og naturmangfoldet. At noen vil kunne se et nytt anlegg fra der de bor, er kanskje det vanskeligste å ivareta. Dette vil likevel være en del av grunnlaget som kommunen skal ta stilling til senere i planarbeidet.

Det er tross alt bare én eneste lokalitet som driftes mellom Helgeland og Kirkenes. Vi skal skyndte oss sakte, men mener det er plass til flere lokaliteter langs den store kystlinjen her i nord og i regionen vår — også i Dyrøy kommune om forholdene ligger til rette for det.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her