8. mars er en dag for feiring av seirene kvinnebevegelsen har oppnådd, og hylle de som har gått foran. Det er ikke lite å være stolt av! Det er også en dag for å rette oppmerksomheten mot de kampene som fortsatt må kjempes. Et likestilt samfunn er et fritt samfunn. Arbeiderpartiet er klare på at alle skal ha like muligheter til å lykkes. Det krever offensive grep og at vi hele tiden jobber frem ny kunnskap som styrker oss i kampen for et mer likestilt samfunn. Et likestilt arbeidsliv, en god helse for alle, trygghet i hjemmet, og like muligheter for alle er grunnleggende rettigheter vi må fortsette å kjempe for. Det handler om at vi sørger for trygghet og muligheter for alle. Dette er likestillingskamp i praksis.

Et nytt løft og ny innsats for likestilling i Norge Folk skal ha like muligheter og flere skal få frihet til å leve de livene de ønsker. Derfor setter vår regjering nå i gang arbeidet med en strategi for likestilling mellom kvinner og menn. Vi vil sørge for en likere fordeling av makt, av lønn, av karriere- og utdanningsmuligheter. Likestillingen er for dårlig på mange områder. På ni år har lønnsutviklingen nesten stått nesten stille. Lønnsgapet mellom menn og kvinner er kun tettet med 1,6 prosent på den tida. Kjønnsrollemønstre preger fortsatt utdannings- og yrkesvalgene våre. Vi vil jobbe for et samfunn uten vold, seksuell trakassering og netthets. Vi ønsker frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Vi vil løfte kvinnehelse, og sette fokus på likestillingsutfordringene menn møter. Strategien vil ha seks fokusområder:

  • Økonomisk selvstendighet og et likestilt arbeidsliv

  • Færre kjønnsdelte utdanningsvalg

  • Et samfunn uten vold, seksuell trakassering og netthets

  • Frihet fra negativ sosial kontroll

  • Bedre kvinnehelse

  • Menns likestillingsutfordringer

Et likestilt arbeidsliv. Kvinner tjener mindre enn menn, og jobber oftere deltid. Lav lønn og usikkert deltidsarbeid begrenser mange kvinners frihet, selvstendighet og mulighet til å leve gode, trygge liv. Arbeiderpartiet ønsker ikke et arbeidsliv hvor kvinner jakter vakter. Altfor mange har en ukentlig kamp for å sikre seg nok vakter og stor nok stillingsbrøk.  Derfor har Arbeiderpartiet i regjering sørga for et løft for heltid. Ønsker du å jobbe heltid, skal du få muligheten til det. Er du allerede i arbeid og jobber i en deltidsstilling, skal du ha fortrinnsrett på å øke stillingen din fremfor at virksomheten går til ny innleie.  Vi har allerede sørget for pensjon fra første krone. I tillegg dobler vi hvor mye du får igjen på skatten for fagforeningskontingenten din, fordi vi vet at det å ha en fagforening i ryggen gir trygghet på jobb.

Bedre kvinnehelse. Vi trenger mer oppmerksomhet om kvinnehelse. Altfor ofte tar man utgangspunkt i mannskroppen for hva som er normalen. Mer åpenhet og oppmerksomhet er første steg. Neste steg er mer kunnskap. Regjeringa sender ut kvinnehelseutvalgets egen utredning til høring på selveste 8. mars. Nå skal engasjementet og kunnskapen for bedre kvinnehelse løftes, og vi skal endelig få en ny kvinnehelsestrategi for norske kvinner, som legges fram av regjeringa i 2024.  Regjeringa er allerede i gang med å forbedre tilbudet til kvinner med endometriose, sørge for en mer sammenhengende omsorg gjennom svangerskap, fødsel og barsel, og jobber for at kunnskapen om kvinnehelse blir bedre blant helsepersonell.

Vold mot kvinner er et likestillingsproblem. Kvinner er i mye større grad utsatt for voldtekt, seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. Det siste tiåret har unge kvinner som utsettes for voldtekt dobla seg. Det har alvorlige konsekvenser for den enkelte og for samfunnet. Mange kvinner oppgir dårlig økonomi som grunnen til at de blir værende i voldelige forhold. Derfor henger kampen for økonomisk frihet og mot vold og overgrep tett sammen. I Arbeiderpartiet vedtok vi på forrige landsmøte at vi ønsker en samtykkelov. Samtykkeloven skal tydeliggjøre det som står i straffeloven, slik at det heves over enhver tvil at sex uten samtykke er forbudt. Et nei skal være et nei. Nå skjer det - dette skal inn i loven.  Denne våren legger også regjeringa fram en melding om seksuell trakassering, som skal gi mer kunnskap om og flere tiltak mot slik atferd, med særlig vekt på skolen og arbeidslivet. På arbeidsfeltet jobbes det med en styrking av arbeidsmiljøloven som skal tydeliggjøre vernet mot seksuell trakassering - alle skal føle seg trygg på jobb. Sammen har vi kjempa fram mange seiere for kvinnekampen. Denne kampen for likestilling fortsetter. Gratulerer så mye med kvinnedagen!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her