Senja demensforening er et nystarta lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Som en «oppstart» arrangerte foreninga 1. november åpent møte med ulike foredrag og informasjon om demens og hvordan dette berører både de demente og ikke minst pårørende. Og interessen for møtet var stor — nærmere femti frammøtte.

Områdesjefen for Nord-Norge orienterte om Nasjonalforeningens oppstart for mer enn ett hundre år siden og hvor kampen mot tuberkulose var det sentrale. Etter hvert ble hjerte og karsykdommer et stadig større folkehelseproblem og nå er foreninga interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Nasjonalforeningenhar utarbeidet omfattende informasjons- og kunnskapsgrunnlag i den sammenheng. Mye av dette finnes på nettsiden www.nasjonalforeningen.no Nasjonalforeninga bidrar også, gjennom innsamlinger, med betydelige økonomiske ressurser til demensforsking. Lokalforeningene og deres medlemmer er da sentrale.

Spesiallege / geriater ved områdegeriatrisk avdeling Harald Helling snakket om demens, hva dette er og hvorfor demens oppstår. Hjernens kompleksitet er svært stor og med et nærmest uendelig antall muligheter for «koblinger». Tross forsking er det ikke funnet noen behandling som hindrer eller stopper utviklingen av demens. Det pågår omfattende forsking på området og Nasjonalforeningen bidrar økonomisk. Utviklinga av demens skjer over tid, og de fleste vil ha behov for ulik bistand og økt bistand. Omsorgsbehovet vil også være økende.

Senja kommune har et høyere antall demente enn sammenlignbare kommuner og kommunene i regionen, sett i forhold til folketallet. Og med stadig flere eldre vil også antall og andel demente i kommunen øke, som en konsekvens av dette. Rådmannen orienterte om en krevende situasjon for å gi et godt tilbud i den sammenheng, en situasjon som vil bli stadig mer krevende.

Størst inntrykk gjorde nok likevel et innlegg fra pårørende til en dement. Om en krevende situasjon med lite eller mangelfullt tilbud fra kommunen, om vansker med å finne fram til tilbud og tjenester, både kommunale og andre tjenester og nødvendigheten av å ta ansvar for den demente. I forhold til nødvendige søknader, utføring av tjenester, oppfølging av avtaler osv. Og av hverdagen. Og samtidig bidra til størst mulig livskvalitet for både den demente og pårørende, ikke minst sammen. Pårørende er sjøl i ulike livssituasjoner, enten man er pensjonist, i arbeid, har egen familie osv. Dette er svært krevende for pårørende. Pårørende føler svært ofte at de ikke strekker til, hverken i forhold til den dementes behov eller i forhold til egen situasjon. Utslitte pårørende er derfor ikke uvanlig og heller ikke en gruppe som i tilstrekkelig grad ivaretas av kommunens helse- og omsorgstilbud. Senja demensforening ble i så måte ønsket velkommen og med håp om at foreninga kan bidra til økt fokus og bedre tilbud for både de demente og pårørende.

Senja demensforening doblet sitt medlemstall i løpet av / etter det åpne møtet og teller nå nærmere 40 medlemmer. Er du interessert og ønsker å melde deg inn i foreninga gjør du dette via nettsiden til www.nasjonalforeningen.no Jo flere medlemmer, jo større mulighetervil vi ha i utvikling av  forhåpentligvis godt samarbeid med Senja kommune om ulike tilbud, både for de demente og pårørende. Og vi ønsker å utvikle og igangsette tilbud også på frivillig basis. Hva foreninga i den sammenheng får til vil være avhengig av medlemmene og deres ønsker og behov. Senja demensforening vil søke å holde medlemmene orientert om arbeidet gjennom møter og e-post. Foreninga har også egen facebook side - Nasjonalforeningen Senja demensforening. Her vil det etter hvert finnes informasjon om foreningas aktiviteter, informasjon osv.

Senja demensforening v/ styret