foto
Foto: NTB

Det er tøffe tider i norsk politikk, og ekstra krevende å være i posisjon når etterdønningene av en pandemi herjer, prisene som strøm, matvarer og drivstoff skyter i været, rentene øker — og en fullskala krig i Europa truer. For Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er det et skrekkscenario fra virkeligheten.

Når vi i tillegg ser at EU-debatten er på agendaen, er det akkurat nå Sp og Vedum kunne ha boltret seg som aktivt, kritisk opposisjonsparti, og herjet på meningsmålingene. Problemet er at Sp er i posisjon. Partiet har ansvar, og partilederen er blitt ansvarlig for den felles norske pengeboka som finansminister. Da går det dårlig på meningsmålingene. Nå er det Frp som har drømmeposisjonen som opposisjonspartiet som kan slå i alle retninger, uten å behøve å være overdrevet ansvarlig, godt assistert av Rødt. Det vises på alle meningsmålinger.

Trygve Slagsvold Vedums store løfte drukner nå fullstendig i vanlige folks hverdagsutfordringer

Vedum og hans parti må ete i seg den ene bitre pillen etter den andre, og tøffe utsagn fra valgkampen som at en drivstoffpris over 20 kroner aldri vil være tema dersom Sp får makt, slår nå partiet på kjeften som en boomerang. Og velgerne sier i fra. For ett år siden var partiet flere ganger over 20-tallet på meningsmålingene, og tronet som landets nest største parti på enkeltgalluper. Nedturen startet under valgkampen, og valgresultatet på 13,5 prosent var en skuffelse, selv om det var et meget sterkt tall.

Snittmålingen Poll of Polls viste i mars en oppslutning på 8,2 prosent. På Vårt Lands måling nylig var tallet usle 6,6 prosent. Det betyr at nesten tre av fire velgere er søkk vekk på ett år, dersom vi sammenligner de sterkeste meningsmålingene med de svakeste. Det er sensasjonelt, og vi har ikke sett et lignende fall i nyere norsk politisk historie.

Velgerne forsvinner i alle retninger for Vedum. Men det er ingen tvil om at Frp kan plukke poeng på poeng med sine enkle løsninger på alle mulige problemer. Omtrent akkurat som Senterpartiet gjorde i opposisjon. Drømmeposisjonen for Vedum er gått over til å bli et sant mareritt på ett år.

Senterpartiets reverspolitikk overfor både fylker, kommuner, politi og rettsvesen traff en nerve i store deler av befolkningen, spesielt i distrikts-Norge. Men Trygve Slagsvold Vedums store løfte drukner nå fullstendig i vanlige folks hverdagsutfordringer med å betale for strøm, mat og drivstoff. Sentralbanksjefens utsagn om syv nye renteøkninger er heller ikke godt nytt for Vedum — «kongen av revers», hans parti, hans departement og hans regjering.

Minileder: Nye Lofoten

Troms og spesielt Senja gruser både Lofoten og Vesterålen på ilandført kvantum og omsetning av torsk i vinter.

Det ble bråk sist vi lanserte begrepet, men vi klarer ikke å la være å gjenta det: Velkommen til nye Lofoten.