Høyres landsmøte i helga kunne feire fantastiske meningsmålinger. Takket være evnen til å sitte stille i båten. For å sette det på spissen: Det kan tenkes at det hadde vært like effektivt å avblåse landsmøtet og overlatt det offentlige ordskifte til politiske motstandere. De tar seg av underholdningen, som mest av alt minner om rytmer i et robust edderkopp-nett: Jo mer det rister, jo større er sjansen er for å bli fortært.

Nå handler høstens valg verken om Erna Solberg etter sammensetningen på Stortinget, men vi kommer ikke bort fra at de rikspolitiske bølgene slår inn over både kommuner og fylkeskommuner med nådeløs styrke. På mange måter har verden kommet tettere innpå oss.

Erna-effekten gjorde at Høyre kunne surfe inn til makta fra 2013, med noen hyggelige valg som bonus rundt om i landet etter den tid.

Under helgas landsmøte snakket Erna Solberg om «trygge» Høyre-saker, som mer satsing på Forsvaret og at Norge nå må ta steget inn I EU

Nå har Erna hatt tid til å skrive bok. Dagens meningsmålinger handler nemlig mer om å sitte musestille på tribunen, mens regjeringspartiene beveger seg fra skanse til skanse, mye framkalt av krigen i Ukraina og energikrisen.

Strømpriser, inflasjon, rentehopp og utallige trusselbilder gir Støres mannskap travle dager, i tillegg til åpenbare interne spenninger, enten det er Senterpartiet, SV, Giske, Fosen eller elektrifisering som skaper grå hår.

Høyre hadde fortjent større politiske utfordringer, både fra politiske motstandere og kanskje fra oss i media. Akkurat nå surfer de av gårde, antakeligvis med mange av de samme eller marginalt annerledes forklaringer og løsninger som Ap har på selve krisene. Under helgas landsmøte snakket Erna Solberg om «trygge» Høyre-saker, som mer satsing på Forsvaret og at Norge nå må ta steget inn I EU.

Arbeiderpartiet på sin side har gjort noen spede forsøk på å markere prinsipielle skiller mellom sosialdemokratisk verdigods og Høyres påståtte lefling med kapitalkrefter, som grunnrenteskatten. En sak som normalt kunne fungert ypperlig som sosial omfordeling fra rikingene til velferd.

I stedet framstår det som angrep på arbeidsplasser innenfor havbruk i distriktene, samtidig som kraftlagene mister muskelkraft til å satse grønt. For distriktspartiet Senterpartiet må det være vondt helt inntil sjela håndtere disse sakene.

Gamle oppskrifter fungerer ikke for Arbeiderpartiet, som også kjenner på at meningsmålinger under 20 prosent tapper selvtillit. Tydelighet hadde vært ett av svarene på utfordringene, blant annet når det gjelder helse, samferdsel og energi.

Minileder: Høy pris

Prisveksten i Norge har spist opp alle lønnstillegg de siste åtte år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Gjort er gjort. Spist er spist.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her