Hvordan er det å leve med en konstant lyd i ørene? Å skru av lyd er et privilegium som ikke er alle forunt.

En av fem nordmenn lever med tinnitus, en lyd som bare du selv kan høre. Det kan oppleves ganske så ensomt og det kan være vanskelig for andre å forstå hvordan det er å leve med den. Tinnitus kan gi plager som søvnvansker, utmattelse, sosial tilbaketrekning og depresjon. I verste fall kan den føre til sykefravær og frafall i arbeidslivet.

Det er behov for mer kunnskap om denne plagen, både hos leger, politikere og folk flest

I en fersk medlemsundersøkelse gjort av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) sier kun en av ti at de opplever at fastlegen deres har kunnskap om tinnitus. Det er et alarmerende tall ettersom vi vet at tidlig hjelp er viktig for å få et bedre liv. Mange får beskjed fra legen om at dette må du bare leve med, uten å få vite hvordan og hvor du kan få hjelp.

Fritz Jørgensen Foto: Rune Ottarsen

For det finnes hjelp å få — og du er ikke alene. Det å møte andre som har tinnitus, få mer kunnskap og mestringsverktøy kan gi en ny og bedre hverdag. I juni har vi i HLF kampanjen «Hvert Øre Teller» med mål om økt kvalitet og økt kompetanse om tinnitus inn i viktige helsetilbud. Det er behov for mer kunnskap om denne plagen, både hos leger, politikere og folk flest.

HLF har nå stands over hele landet. Her kan du møte våre frivillige med de samme utfordringene som deg. De kan gi tips om hvordan du kan få et godt liv med utfordringer som tinnitus og nedsatt hørsel. HLF Midt-Troms har stand på Amfi Finnsnes lørdag den 10.6. Kom innom og ta en prat med våre frivillige.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her