LUXUS LEVERPOSTEI sa det på nittitallet, men det har nok blitt sagt før også. Folk, og kanskje i første omgang menn, bruker denne setningen for å beskrive en annen mann som feig, liten og mindreverdig.

SOM KVINNE finnes det kanskje ikke et like fysisk bilde, men det finnes mange ord som får frem akkurat de samme følelsene. Det er spesielt å høre slikt, iallfall fra folk passert 30 år. Enda mer spesielt er det å høre noe slikt av folk du ikke kjenner, av folk du møter på jobb. Likevel har jeg møtt flere på jobb som forsøker å fjerne «balla».

JEG HAR jobbet i knappe seks måneder i Folkebladet. Jeg kom inn som den andre høna i et hanehus av en redaksjon. Har ikke noe imot hanene, tvert imot, det er en god gjeng som jeg lærer mye av og ler mye med. Det er når jeg er ute av huset, jeg møter de folkene.

NÅR MAN jobber ute i distrikts-Norge, møter man på lik linje som i byer, en variasjon av folk. Byfolk, østkantfolk, fiskere, økonomer, bønder, politikere, innvandrere, bygdefolk, helsepersonell, og en hel haug av andre personer i samfunnet vårt. Og på lik linje med alle disse folkene, tar jeg stolthet i arbeidet mitt. Sammen skaper vi et samfunn som skaper et mangfold som får meg til å være stolt av å være en del av.

SÅ MØTER du de folkene utenfor denne rammen. Når du som kvinnelig journalist blir spurt om vi ikke heller skal gå inn på bakrommet å ta bilde, slik at jeg også får være med (etterfulgt av «hånlig» latter). Som snakker over meg, leter etter en hane som kan relatere til tennplugger, sigarer og Flovik. Som stryker meg på kinnet og sier; «Det kan jo du gjøre, «vennen».

IKKE VÆR sånn, ikke vær så nedverdigende, du kjenner meg ikke. Treåringen min sier det til meg hver dag. Vi er faktisk i år 2016. Når hun vet det, hvordan har det seg slik at tydeligvis ikke alle er klar over dette? Vi har kommet litt lengre, har vi ikke?

DET ER ikke greit å føle seg oversett, nedsett eller feilaktig «satt på plass». Er dette en synergieffekt av det som skjer over den o’store dammen? Sånn Trump-ideologi er det siste vi trenger her. Respektér meg, så skal jeg respektere deg.

MISFORSTÅ MEG rett, jeg liker underbuksehumor og gjerne drøy garderobeprat... Men når jeg møter deg på et profesjonelt plan, da forventer jeg en gjensidig respekt og holdning. Ikke vær så raskt ute for å fjerne balla, men se på meg som en likeverdig. Bli i alle fall kjent med meg først. Så skal du se, at det blir faktisk blir folk av deg også.