Som alltid er det interessant å lese innlegg av Senja SVs Kay Erling Ludvigsen. Jeg mener at konstruktive opposisjonspolitikere er en stor styrke for demokratiet og det kan være med å bidra til gode resultater. Sånn sett er de kanskje heldigere på Stortinget enn vi er i Senja kommune.

Når Ludvigsen anfører at han ser liten vilje til å diskutere budsjettet i Senja kommune, så understreker det mer enn noe hans snevre omgangskrets. Budsjettet diskuteres på cafeer, arbeidsplasser og kjøkkenbord over hele kommunen. Det diskuteres i møter hos lag og foreninger og på andre folketreff. Når SVs andrekandidat ikke får med seg dette, kan det være at han burde komme seg ut å møte innbyggerne for å høre om hva som faktisk prates om?

For Høyres del er det i alle fall svært viktig å diskutere budsjett og pengebruk med grasrota i kommunen. Det er derfor vi for eksempel har prioritert å delta på folkemøtene som er arrangert rundt om i kommunen. Dette er en øvelse som SV kunne dratt nytte av. Hvem vet, kanskje noen av kommunens innbyggere kunne forklart dere sammenhenger som dere ikke ser per i dag.

Det kunne hende dere ville skjønt at om oppdrettsnæringa stopper investeringer eller permitterer ansatte, så vil det først og fremst ramme den lokale butikken og andre lokale bedrifter som leverer tjenester. Deretter vil tilgangen til barn og ansatte til barnehage, skole og fritidstilbud reduseres osv. De rike, som SV har gått til valg på å ta, vil fremdeles være rik. Samfunnet ellers og spesielt distriktene, vil derimot bli betydelig fattigere. Hvis SV (eller Arbeiderpartiet for den del) vil vite mer, kan jeg anbefale å ta kontakt med deres respektive lokallag på Skjervøy.

Debattforfatteren Alexander Asbøl. Foto: Folkebladet

Til selve budsjettarbeidet, som enda er i begynnelsen, er det overordnede fokuset til Senja Høyre kvaliteten på tjenester. Spesielt til barn, unge og barnefamilier. Samtidig vet vi at i det siste året har vanlige folk fått betydelig mindre å rutte med, det er derfor et poeng å forsøke å holde kommunale gebyrer og avgifter på et lavest mulig nivå for å demme opp for dette. Så får vi se hvor vi ender når parti, utvalg og innbyggere har fått mulighet til å spille inn sitt. For Senja Høyre er det som alltid viktig å legge til rette for innspill fra befolkningen.

Når det kommer til Ludvigsens vurdering av vår politiske ledelse, er den så banal at det nesten ikke fortjener en kommentar. Men, den kommer tross alt fra det samme partiet som på kommunestyrets talerstol påsto at det skjer ingenting på Gibostad. Bygda med 300 innbyggere, hvor frivilligheta i 2022 investerer for 8 millioner … Avstanden til virkeligheta viser seg nok en gang å være enorm.

Senjas kommunes ordfører, Tom Rune Eliseussen, har i det siste brukt all sin tid og energi, på å kjempe for sine innbyggere. Han taler vår sak og tar vår kamp, på vegne av alle oss som ønsker å bo- og leve i kystsamfunn. De som har basert sitt liv på arbeid i tilknytning til matproduksjon i havet. Det lederskapet han viser, ved å gå fremst i kampen mot APs og sitt eget partis(!) sentraliseringspolitikk, kan ikke roses nok. Han tar ordet, hever stemmen og synliggjør for regjeringen og dens statsråder, den avmakta kystsamfunnene nå kjenner på. Spør du meg er det å vise lederskap fra øverste hylle.

Avslutningsvis vil jeg si at kommuneøkonomien, selvsagt, har posisjonens fulle oppmerksomhet og jeg har 100 prosent tiltro til at vår nåværende politiske ledelse, med Tom-Rune og Geir-Inge i spissen, er riktige mennesker til å lede oss videre i det arbeidet.