Hvert år søker tusenvis av ungdom seg til videregående utdanning. Å være 16 år og vite hva en vil «bli når en blir stor» er ikke en enkel oppgave. De unge dras mellom egne- og venners interesser, påvirkning fra foreldre, fra sosiale medier og ulike influensers med mer eller mindre faglig bakgrunn og ulike rekrutteringskampanjer som ofte ikke har som mål å vise bredden av mulighetene i arbeidslivet.

Alle disse tingene gjør at de unge ikke alltid velger det som næringslivet faktisk trenger, og heller ikke alltid gjør sine valg basert på en tanke om hva de vil trives å arbeide med i flere år framover. Vi som skal tilby opplæringen til elevene skal tilby det som næringslivet trenger, men kan samtidig ikke se bort fra ungdommens interesser og ønsker.

Siv Elin Hansen Foto: Framtid i Nord

En ungdoms motivasjon for skolen er ofte avgjørende for om hen klarer å fullføre. Dette betyr at næringslivet selv må komme sterkere på banen og bidra til rekruttering av de ungdommene de trenger inn til deres fag. Det er næringslivsaktørene som kjenner sine bransjer og fag best, og de er selv de aller viktigste ambassadører for sine egne bransjer og fag. I fylkesrådet i Troms og Finnmark sin politiske plattform står det følgende:

«Vi vil invitere til en storstilt dugnad mellom fylkeskommunen, kommuner og næringsliv slik at Troms og Finnmark kan bli det første fylket hvor alle yrkesfagelever får læreplass».

Vi har i denne perioden hatt en sterk økning i antall elever som har fått læreplass. Her har næringsliv og fylket jobbet godt sammen, og dette betyr at flere av de som velger yrkesfag nå også får mulighet til å ta fagbrev. I tillegg er også kompetanseforum Arktis etablert og aktivt. Forumet er et samarbeid mellom Troms og Finnmark fylkeskommune, NHO, KS, LO, NAV, UiT Norges arktiske universitet, Samisk Høgskole og Fagskolen i Nord.

Kompetanseforum Arktis skal sette framtidens kompetansebehov i Troms og Finnmark på dagsorden, samt teste ut metoder og tiltak for å avdekke disse. Det gjøres altså allerede mye bra arbeid. Det som kanskje synes å mangle er en sammenheng mellom det arbeidet som NHO og andre overordnede parter gjør i ulike fora og det som skjer på ungdomsskolen og på videregående i møte med ungdommen som skal velge sin utdanningsvei.

Vi har ikke alt for mange ungdommer i vårt fylke. Det er derfor viktig at næringsliv og fylkeskommune sammen sikrer en god rekruttering til alle de fagområdene som trenger fagfolk fremover

Jeg vil utfordre NHO og næringslivet til å komme sammen med fylkesrådet og iverksette en aktiv styrkning av rekrutteringsarbeidet til yrkesfagopplæringen. Vi må, sammen med næringslivsaktørene finne ut hvordan næringslivet kan bli tydeligere til stede i rekrutteringsarbeidet, hvordan vi sammen skal klare å vise mangfoldet og styrkene ved de ulike bransjer på en slik måte at det vekker de unges interesser, utforskertrang og ønske om en karriere der.

Det viktige rekrutteringsarbeidet begynner allerede i ungdomsskolens arbeidslivsfag og pågår fram til de skal velge sin fagretning i overgangen til videregående. For å møte næringslivets behov så kan det derfor ikke være opp til hver enkelt skole og hvert enkelt utdanningsområde å gjøre denne jobben, slik det er nå. Den løsningen vi nå har på rekrutteringsarbeidet har ved seg en svakhet ved at det blir store forskjeller i hvordan de ulike fagene presenteres for de unge noe som igjen kan føre til en oversøkning til enkelte fag på bekostning av andre.

Vi har ikke alt for mange ungdommer i vårt fylke. Det er derfor viktig at næringsliv og fylkeskommune sammen sikrer en god rekruttering til alle de fagområdene som trenger fagfolk fremover. Dette mener jeg best kan skje i et handlingsrettet, tett samarbeid mellom næringslivet og fylket.