Annenhver jente og nesten hver tredje gutt i videregående skole oppgir i en fersk studie å ha blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep i løpet av det siste året. Det er fryktelige tall som nesten er uvirkelige. Tallene det vises til er hentet inn av doktorgradsstipendiat Nina Sølvberg ved Norges idrettshøgskole. Det var VG som meldte dette forrige uke.

I en studie Sølvberg har gjort som har foregått over flere år, har hun forsøkt å undersøke hva tilstanden er når det kommer til seksuell trakassering ved norske toppidrettsgymnas, og dernest sammenligne disse med de ordinære, videregående skolene. Tallene er virkelig dystre.

38,6 prosent av de spurte hevder å ha opplevd seksuell trakassering eller overgrep siste 12 måneder. 23,1 prosent sier de har opplevd seksuell trakassering eller overgrep på skolen i samme periode.

Blant jenter har hele 47,6 prosent oppgitt å ha blitt trakassert seksuelt eller opplevd overgrep. Blant guttene var tilsvarende tall 29,1 prosent, som selvsagt også er et ekstremt høyt tall.

Barn og ungdom må i det minste vite hvor de skal henvende seg og få all den hjelp og støtte de trenger

Dette er jo «bare tall», som man fort kan se seg blind på, men det er altså all grunn til å dvele hva disse tørre tallene faktisk handler om — hva de forteller. Dette er ungdom blant oss, og det de oppgir er så urovekkende at det er vanskelig å ta innover seg.

Hva angår varsling, sier kun en tidel av de spurte at de kjenner til at skolen de går på har ordninger for å varsle, mens hele 70 prosent sier at de ikke vet om noe sånt.

Dette er ikke en tilstand vi kan være bekjent av. Til tross for at mange oppgir at situasjonene og arenaene de blir utsatt for overgrep og seksuell trakassering er utenfor skolen, altså at det skjer på fritiden, er det ønskelig at skolen snapper opp problemene.

Vi har et felles ansvar for å sørge for at overgrep ikke skal skje, og når det fryktelige likevel skjer, må barn og ungdom i det minste vite hvor de skal henvende seg og få all den hjelp og støtte de trenger.

Hovedansvaret for slik informasjon ligger hos skoleledelsen ved de ulike videregående skolene. Selvsagt i tett samarbeid med den enkelte kommune, fylkeskommunen som skoleeier og organisasjonene som jobber innen dette feltet.

Minileder: Mer sug

Mikkel Konradsen Ceide fra Finnsnes har signert for Tromsø IL, og blir dermed den andre finnsnesgutten i eliteserieklubben.

Tromsø-suget fortsetter med uforminsket styrke, men nå med positivt fortegn.