Vi har aldri vært spesielt glade i moralske pekefingre her på berget. Få ting får oss nordmenn mer småfyrt enn når myndighetene bestemmer ett eller annet. Og ekstra ille er det når det er noe morsomt. Så da blir det garantert bråk når man om få år setter strek for privat fyrverkeri. For det bør bli forbudt i byer og tettbygde strøk.

Brannsjefen i Tromsø, Øystein Solstad, har helt rett. Det bør bli slutt med privat fyrverkeri i tettbygd strøk.

Til mediehuset iTromsø drar Solstad en sammenligning med et slikt forbud til røykelovens inntreden i 2004. Det ble et realt spektakkel da det skjedde, men i ettertid finnes det knapt en levende sjel som vil tilbake til røykfylte kafeer, fly og puber.

Argumentene mot privat oppskytning er mange, og de er gode. Tross at vi fikk et forbud mot pinneraketter for to år siden, så blir fortsatt mennesker skadet i ulykker under oppskytning. Og man behøver ikke være rakettforsker for å vite hvorfor. Vi skyter opp raketter på et tidspunkt der hjerne og kropp svært ofte er marinert i en saus av ulike alkoholholdige produkter.

Det er sånn sett forunderlig at vi altså nektes å gå på pub i koronatida fordi vi kan bli lettere bedugget og fatte uheldige smitteavgjørelser, men vi kan fyre på ukjente mengder krutt like foran våre egne — og andres øyne.

Vi skal selvsagt feire nyttår, men vi trenger ikke å gjøre det ved å fyre avgårde fyrverkeri for over 300 millioner kroner. Det vil være bedre for alle — unntatt de som selger fyrverkeri — at oppskytinga skjer i ordnede former, fra ett sted og på ett tidspunkt.

Det er tryggere for bygg, for dyr og for folk. Noen vil naturligvis hevde at dette jo er morsomt og flott, og at man tross alt må regne med at folk tar ansvar for egen sikkerhet. Men frihetsfølelsen og rettigheten til å skyte opp fyrverkeri i nærheten av andres hus og generelle nærvær bør trumfes av sikkerhetshensyn.

At noe er morsomt er ikke det samme som at det er lurt. At noe har vært slik bestandig er ikke det samme som at det alltid må forbli slik.

Minileder: Sikkerhets-ost

Da Norge denne uka innledet sin periode med lederskapet i FNs sikkerhetsråd, overrakte den norske FN-delegasjonen den tradisjonsrike Gudbrandsdalsosten med ostehøvel som gave til de andre medlemslandene.

Mellom tunge diskusjoner om krigstrussel i Ukraina og opprør i Kasakhstan er det sikkert avslappende å få tankene inn på noe annet. Som brunost, for eksempel.