Ifølge NHOs kompetansebarometer er det bedriftene i Troms og Finnmark som sliter mest i hele landet med å få tak i nødvendig kompetanse — og håndverkerbransjen har det aller verst. Folkebladets utdanningsbilag onsdag forteller med all tydelighet at utfordringen en enorm også i vår region. Lokale entreprenører sier de kunne ha doblet omsetninga dersom de hadde hatt folk nok.

I NHO-rapporten «Kompetansebarometeret» som har vært gitt ut siden 2014, troner NHO Arktis (Troms, Finnmark og Svalbard) desidert øverst av regionene med størst udekket kompetansebehov. Dette er alvorlig, og går rett på bunnlinja for en lang rekke bedrifter, som entreprenører og snekkerfirmaer.

Hele 64 prosent av bedriftene i regionen svarer at de i «stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov».

– Hovedgrunnen er rett og slett at det er for lite folk. Vi utdanner for få, men det er også for få hoder og hender i Nord-Norge. Da får ikke bedriftene tak i de de søker etter, sier NHO-rådgiver i NHO Arktis, Charlotte Lindquister til Folkebladet onsdag.

Folkebladet har snakket med to lokale bedrifter, Torsteinsen Byggteam og Bygg i Nord, som begge bekrefter dette: – Vi kunne rett og slett ha doblet omsetningen hvis vi bare fikk tak i folk, sier Remy Andrè Torsteinsen.

Jon Roar Edvardsen i Bygg i Nord sier det er manko på tømrere, og det er flere andre fag hvor det nesten er umulig å få fatt i håndverkere, for eksempel taktekkere og murere.

En større del av ungdomskullene bør kanaliseres til de praktiske fag

Ansvaret for denne enorme utfordringen for landsdelen hviler på flere skuldre. Bransjen selv må bli flinkere til å få fram håndverksfagenes status og synliggjøre hvilke muligheter som finnes når man har bestått fagprøven. Men det er også et politisk ansvar å legge til rette for flere utdanningsmuligheter og flere skolesteder for praktiske fag — og ikke minst styrke lærlinge- og trainee-ordninger.

Faksimile fra Folkebladet 10. februar 2022 Foto: Folkebladet

Ungdommen selv må også være sine utdanningsvalg bevisst: Statistikken viser at èn av fire som begynner på en høyere utdanning dropper ut igjen, og 70 prosent av dem fullfører aldri en akademisk grad, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene forteller at en større del av ungdomskullene bør kanaliseres til de praktiske fag. Mange unge vil også kunne finne ut at en fullført utdanning innen for eksempel håndverksfaget er verdifull, ikke minst med tanke på både dagens situasjon og ikke minst på prognosene for morgendagens arbeidsmarked.

Minileder: Hvem er det som tramper...

Troms og Finnmark fylkeskommune skal sjekke hvor mye vekt og trafikk Gisundbrua tåler.

Svaret burde være enkelt. Den tåler ikke mer.