Vi har den siste uken både i rikspolitikken og lokalt i Målselv fått sett hvor viktig det er for Senterpartiet å reversere moderne reformer. Nesten for enhver pris. Vanlige folk, helst fra distriktene skal lyttes til. Uttalelser fra eksperter på områder innen domstolsadministrasjon, barnerett, advokater, dommere, Høyesterett, økokrim og barneomsorg blir avfeid.

Det er følelsene til de som bor i distriktene det skal tas mest hensyn til. I Målselv fikk Senterpartiet med seg SV og Rødt til å stemme gjennom en høringsuttalelse med knappest mulig flertall som konkluderer ned at reversering er eneste farbare vei.

Domstolsreformen ble i sin tid iverksatt på bakgrunn av en svært kritisk rapport fra Riksrevisjonen der det ble påpekt at den daværende domstolstrukturen medførte dårlig rettssikkerhet for innbyggerne, manglende effektivitet, problemer knyttet til habilitet og store problemer med å rekruttere til ledige stillinger ved de mindre tingrettene og jordskifterettene.

Et kompromiss som et klart flertall hadde stilt seg bak — ala Senja sin høringsuttalelse hadde stått seg bedre

Vi ser at reformen allerede har gitt oppsiktsvekkende positive effekter- allerede etter et års virke. Domstolsadministrasjonen opplyser at reformen har gitt sterkere fagmiljøer og levert bedre ressursutnyttelse. Flere dommere under én domstolsleder har gitt bedre mulighet til å fordele saker internt i domstolen, noe som har ført til mer effektiv og fleksibel saksbehandling, og til at saksbehandlingstiden går ned. Dette bekreftes i høringssvar fra Den norske Dommerforeningen og advokatforeningen.

Domstolsreformen ble gjennomført for å styrke folks rettssikkerhet. Større rettskretser har gitt bedre mulighet til å fordele saker mellom domstolene, noe som har ført til mer fleksibel saksavvikling. Erfaring fra før reformen viste at slik fordeling av saker mellom domstolene var vanskelig. Mer effektiv saksbehandling er spesielt viktig for sårbare grupper, slik som barn og mennesker i personlige kriser, som har behov for å få avklaring av domstolen så raskt som mulig.

SPLITTET: - Målselv Høyre synes det er synd at Målselv sender fra seg en høringsuttalelse hvor kommunestyret er så splittet, skriver Martin Nymo (til venstre), her sammen med ordfører Bengt Magne Luneng (Sp). Foto: Jan-Erik Bergstad

Vi i Høyre er svært bekymret for at en reversering vil ramme barnas rettssikkerhet. Lang saksbehandlingstid vil gjøre at det tar lengre tid før barn får en avklaring og tryggere oppvekstmiljø. Sterkere fagmiljøer vil særlig være positivt for komplekse og krevende barnesaker. Bekymringen deles av barneombudet, Ada Sofie Austegard i Stine Sofie stiftelsen og Stiftelsen barnas rettigheter (BARNAS). De mener reformen har gjort fagmiljøene ved den enkelte tingrett bredere, mer robuste og mer effektive. Den har dermed bidratt til å styrke barns rettssikkerhet.

Det viser seg at ingen arbeidsplasser har forsvunnet fra distriktene. Senterpartiet argumenterer med at reformen er et skritt mot ytterligere nedleggelser, men erfaringen viser at det kan snarere ses som det motsatte. Om man ikke hadde gjennomført denne styrkingen av fagmiljøene ved de minste domstolene ville de vært langt mer sårbare og truet av nedleggelse.

Domstolsadministrasjonen har regnet ut at en full reversering vil koste ca 115 millioner. Målselv Høyre mener at reversering av domstolene er kostbart og unødvendig. Ressursene som Senterpartiet vil bruke til reversering, kunne blitt brukt til å ansette flere dommere og økt digitalisering. Det vil føre til at folk i distriktene og i byer får et enda bedre tilbud og vil styrke rettsvernet og rettsikkerheten for alle.

«Mye kan tale for at den nye organiseringen åpner for bedre kapasitetsutnyttelse og mer robuste fagmiljøer», var konklusjonen blant et stort flertall i kommunestyret på Senja, med Sp på laget. Målselv Høyre synes det er synd at Målselv sender fra seg en høringsuttalelse hvor kommunestyret er så splittet. Et kompromiss som et klart flertall hadde stilt seg bak — ala Senja sin høringsuttalelse hadde stått seg bedre.