SPENT: – Så er det flere enn meg og de mange tilsatte skattebetalerne ved Nordborg som er spente på hva utfallet av førstnevnte sak blir i Troms og Finnmark fylkesting, skriver Oddmar Mathiassen i dette innlegget. Foto: Folkebladet

Troms og Finnmark fylkeskommune med sitt rødgrønne flertall har nylig sendt ut et høringsskriv om et alternativ til Helse- og oppvekstfag ved Nordborg skoler, Finnsnes. Om dette alternativet blir sluttresultatet, vil det bli «kroken på døra» for Nordborg ifølge de som kjenner til økonomien. Nordborg som videregående skole har fått mindre i statstilskott enn tilsvarende offentlige skoler. I perioder har skolen drevet med underskott og har i perioder vært avhengig av basarer, gaver for å eksistere.

Så ser jeg i Folkebladet at et samla Ap og SV i Senja kommunestyre nå tilrår et konkurrerende studietilbud i Helse- og oppvekstfag i samme kommune. Et flertall av de andre partiene inklusiv Senjalista tilrår derimot at Nordborg skoler skal stå for dette tilbudet.

Det de nevnte sosialistiske partiene står for, er ikke noe nytt. I 1979 da jeg selv var fylkestingsmedlem,stemte samtlige av Aps, SVs og Rødts 22 representanter mot at Nordborg videregående skulle væretilskottsberettiget fra staten. Disse fikk ikke flertall da alle de 23 representantene fra de ikke-sosialistiske partiene (H, KrF, Sp, V) stemte for, og Nordborg kunne fortsette.

Jeg finner grunn til å spørre: Hvorfor stemmer Ap, SV og Rødt mot eksistensen til Nordborg? Det er en skole som fra starten var eneste handelsskole i Midt-Troms. Økonomien var da basert på skolepenger fra elevene, men de unngikk å reise til Tromsø eller Harstad for slik utdanning. Seinere blei det lagt om til yrkesskole for handel og kontor og så til studieretning i sosial- og helsefag. En klasse for psykisk helsevern blei også starta. Videre har skolen fra den starta i 1960 blitt til det den er i dag.

Nordborg er underlagt og følger de samme undervisningsplanene som tilsvarende offentlige skoler. Det som i mi tid likevel var hovedargumentet i motstanden fra nevnte sosialistpartier, var at skolen i tillegghadde to timer hver uke med etikk, morallære, Som om ikke yrke og yrkesetikk hører sammen og erviktig i et ofte komplisert arbeidsliv - som om dette skulle være et fremmedelement i vår kultur!

Symtomatisk er også dette: I forbindelse med Nordborgs nye byggeplaner og behov for reguleringsendringer, skreiv Nordlys sitt Finnsnes-kontor dette 01.10.73: «-vedtok formannskapet i Lenvik en høysang til privatskolene». Noe annleis skreiv tidligere ordfører Åge Konradsen (H) i Lenvikkommune i sin hilsen slik til Norborgs 40-årsjubileum i år 2000: «Det kristne livssynet for skolen er et pluss. I ei tid med mye rotløshet er jeg ikke i tvil om at Norborg er et pluss og et ideologisk ståsted».

Så er det flere enn meg og de mange tilsatte skattebetalerne ved Nordborg som er spente på hva utfallet av førstnevnte sak blir i Troms og Finnmark fylkesting. Der har de de rødgrønne (Ap, SV, Rødt og Sp) sammen flertall med 36 av tingets 57 representanter. Sp med sine 14 representanter i fylkestinget kan hindre at Norborg taper og slik medvirke til at mange fortsatt får si utdanning her og nært.

ARTIKKELFORFATTER: Oddmar Mathiassen. Foto: Folkebladet