Norge har ikke vært helt nedstengt, og nå åpnes det heller ikke helt opp. Statsministerens situasjonsbeskrivelse under torsdagskveldens pressekonferanse forteller noe om krevende avveininger, kryssende hensyn og usikre smitteprognoser. Lettelsene var sterkt etterlengtet. Gjennom pandemiens to første år er det nødvendigvis bygget opp en solid konto for prøving og feiling.

Solberg-regjeringens største tabbe må ha vært seierserklæringen 25. september i fjor, da Bent Høie klappet sammen meterstokken så det overdøvet formaningen om at koronafaren fortsatt ikke var over.

Det er bare å håpe at vi slipper nye pressekonferanser av typen «Nå er det alvor!». For Den Store Dugnaden har neppe ubegrenset holdbarhet. En tiltakstretthet begynner å komme til syne. Med den ganske omfattende gjenåpningen er vi imidlertid over i et nytt kapittel i den norske koronahistorien.

Med rette etterlyses det også mer åpenhet fra regjeringens side

For lettelsene kommer mens smittetallene øker dag for dag og med FHIs klare melding om at det er et stykke igjen til toppen. For første gang sies det nå at mer smitte, kombinert med mindre strenge karanteneregler, er greit – så sant verken sykehusene eller kommunale helsetjenester overbelastes. Balansegangen vil by på utfordringer fremover.

Mye avhenger av at omikron-varianten også i fortsettelsen viser seg mindre alvorlig enn sine forgjengere i det greske alfabetet. Støre fastslår at lettelsene kommer fordi desember-innstramningene har virket. Men strengt tatt vet man lite om effekten – det vil si kost/nytte-verdien – av hvert enkelt tiltak.

Bedre kunnskap og oversikt er nødvendig, med tanke på ulempene for alt fra breddeidretten til serveringsbransjen, for ikke å snakke om skoleelevene. Med rette etterlyses det også mer åpenhet fra regjeringens side rundt rådene den får fra sine fagmyndigheter.

Verken en delvis skjenkestopp eller et makstall på 200 i en kultursal med 1000 plasser lar seg i det lange løp begrunne ut fra «helheten» alene. Holdbare begrunnelser og treffsikre kompensasjonsordninger er alfa og omega – eller i alle fall omikron – for å sikre tilliten til regjeringens tiltak. Og for at hver enkelt av oss tar nødvendig ansvar for smittevernet også i fortsettelsen.

For vi er bare over i et nytt koronakapittel, ikke i det siste.

Minileder: Omslag

Meteorologen varsler at denne uka vil bære preg av en hel rekke væromslag.

Etter det enorme snøfallet i helga e det mange rygger og armer som trenger varme omslag.