Ferietiden er på hell, og har forhåpentlig gitt mange gode minner – men noen må, i dobbelt forstand, gjøre regning med et inkassobrev de nærmeste ukene. For ikke alle har tilstrekkelig kontroll på privatøkonomien. Som en langvarig trend er unge voksne overrepresentert når det gjelder såkalt usikret gjeld, den man får ved å dra kredittkortet eller oppta forbrukslån. Mens totaltallet for norske husholdninger viser en klar nedgang i slik gjeld de siste månedene, går aldersgruppen 18-25 år, som den eneste, like klart i motsatt retning.

Unges overforbruk og inkassogjeld var enda større for noen år siden, før myndighetene fikk dempet aggressiv markedsføring av forbrukslån i alle kanaler. Men fortsatt er det lett å bli revet med av tilbud som i ulike former popper opp i sosiale medier, for eksempel om å handle på nett og betale senere. Etter pandemien kan det være fristende å tøye en etterlengtet utenlandsferie litt lengre enn bankkontoen tilsier. Og «man har jo ikke lyst til å skille seg ut og bli stemplet som en som ikke har råd til sånne ting», som en 22-årig student uttrykker det i VG. Men kravet til å prioritere skjerpes når strømmen, maten, drivstoffet stadig blir dyrere, og kredittkortet har skyhøy rente.

For eldre generasjoner hadde ordet «inkasso» en avskrekkende virkning. Undersøkelser har vist at urovekkende mange unge sliter litt med å forklare betydningen av dette fremmedordet. Men usikkerheten kan få en bråstopp, for eksempel den dagen en betalingsanmerkning gir problemer med å få det første boliglånet. Inkassoselskapet Kredinor hadde for noen år siden en effektfull tallillustrasjon, der personer med inkassosaker ville ha fylt 580 klasserom til siste pult.

Skolen har et medansvar for elementær opplæring i personlig økonomi. Å lære av sine feil, kan som kjent bli ganske dyrt, særlig i tider hvor alt blir dyrere

Ordet «klasserom» er ikke ueffent i denne sammenheng. For ved siden av foreldre, har skolen et medansvar for elementær opplæring i personlig økonomi. Å lære av sine feil, kan som kjent bli ganske dyrt, særlig i tider hvor alt blir dyrere. 18-åringer anses etter norsk lov modne for å delta i stortings- og kommunevalg og ta førerkort, året etter kan de sendes ut på skarpe militære oppdrag, året deretter igjen kjøpe sprit, osv. Å ta ansvar for sin egen økonomi er faktisk en naturlig del av livet i aldersgruppen unge voksne.

MINILEDER

Hvalross-sommer

Hvalrossen «Freya» har figurert lenge i nyhetsbildet rundt Oslofjorden. Og nå har «Hvalrosette» dukket opp i Flakstadvåg på Senja og vil konkurrere om all medieoppmerksomheten.

Det ligger an til «Hvalross-sommer II».