Få i Norge har klart det. TIL har, mot alle økonomiske forutsetninger, likevel maktet å skaffe seg et grep på Bodø/Glimt og Kjetil Knutsen.

Det er en heldig utvikling at TIL og Glimts rivalisering igjen har tiltatt de siste årene. Dette sunne fiendskapet må trumfe alle forsøk på å samle Nord-Norge – i hvert fall fotballmessig.

Klisjeen om at vi i nord må holde sammen, at vi skal være venner, er sikkert tuftet på velmenende intensjoner. Det er gjerne slike tanker som blir til i styrerom, for eksempel hos Sparebank 1 Nord-Norge, som for noen år siden prøvde å få et samlet lagbilde med de to erkerivalene. For dem som er engasjert og glad i klubben sin, altså supportere, er slike grep i beste fall lattervekkende, i verste fall regelrett provoserende.

Det er temperatur og en fryktlignende spenning som gjør at Romssa Arena er utsolgt for lengst før kampen 16. mai. Samme årsak gjør at også Aspmyra vil være det samme senere i sommer.

Når 6.691 mennesker har pakket seg inn på arenaen tirsdag, og hundretusenvis av andre følger kampen på TV2, vil de ha underholdning, kontroverser, fine mål og til slutt seier til sitt lag. Som gir skryterettigheter fram til neste møte.

Eskaleringen av oppmerksomheten rundt det som populært kalles «slaget om Nord-Norge» kan vi rette en takk til Bodø for. Deres sportslige resultater de siste årene vil ikke bli glemt i Bodø på minst 100 år, om enn da. Stempelet «høye og mørke» som klubben har fått på seg, for ikke å glemme de parodiske anonyme kontoene på sosiale medier, har gitt Glimt et dårlig rykte hos mange i Fotball-Norge.

Heldigvis tror jeg ikke dette er representativt for flertallet i Bodø, ei heller blant supporterne. Glimt har jo dessuten Runar Berg, som selv om han forsøkte å jukse seg til cupfinaleseier i 1996, er en jordnær og godt likt type, og attpåtil har bodd i Tromsø og spilt en sesong for TIL.

Fra å være en liten klubb uten spesielt mange gode spillere, trenere og mye penger har Glimt på kort tid gått til å bli en liten klubb med gode spillere, trenere og mye penger. De har også økt antallet ansatte i klubben fra 42 til 85, i en fart som minner litt om en gutt som ikler seg et for stort kostyme. Storebrorstempelet i nord har de definitivt tatt over, om enn bare på lån, da TIL på samme tid har hatt dårlig økonomi, få ansatte og helt andre og mer anonyme resultater. Tall fra TIL forteller for øvrig om 67 ansatte.

Før oppgjøret på det som da helt Alfheim, i fjor høst, var Glimt store favoritter. Etter at TIL har solgt de beste offensive spillerne i vinter, og fortsatt er i en gjenoppbyggingsfase, er det fra utsiden enkelt å konkludere med hvem som på papiret bør vinne greit denne gangen.

Tross 400 millioner kroner i omsetning i 2022, mot TILs 80, gikk alt likevel ikke etter planen for Glimts velkjente hovedtrener Kjetil Knutsen i fjor. 16. mai-kampen på Aspmyra ble et antiklimaks for en bortskjemt fotballby, og det var skuffelse i ansiktene på «Gutan», da Glimt utlignet til 1–1 to minutter på overtid.

Det bar imidlertid bud om hva som skulle komme i returen. 11. september feide et feststemt og offensivt TIL-lag bortelaget av banen. Hvem kan noensinne glemme August Mikkelsens kanon i krysset? Gutan ledet lenge 3–0 i kampen som endte 3-2, men hadde etter spill og sjanser fortjent å vinne med fem-seks mål foran et hysterisk publikum som knapt trodde det de så.

Hvis man kun ser på de forutsetningene som ligger til grunn skal det ikke være mulig. Glimt har spillere på benken som er kjøpt for mange millioner kroner, hvor TIL har egenutviklede akademispillere. Paradokset er likevel at TIL ikke har tapt mot Glimt på snart 21 måneder. 16. mai er det 625 dager siden Glimt snudde fra 1–2 til 3-2-seier på Alfheim helt tilbake i slutten av august 2021.

Jeg tror det irriterer hovedtrener Kjetil Knutsen noe voldsomt at TILs hovedtrener Gaute Helstrup sammen med sitt team, ser ut til å ha funnet ut av hvordan hans vinnervante lag går fram. Det er neppe tilfeldig at det skal ha vært samtaler mellom de to før 2018-sesongen, om en mulig overgang for Helstrup til Bodø som assistenttrener.

Han valgte i stedet å bli værende til det som ble Tromsdalens beste sesong, før Helstrup i 2020, via HamKam, havnet inn som TILs hovedtrener. Den fotballsmarte tromsøværingen har siden da sett mye til hva de gjør i Glimt, og funnet de svakhetene som er der. Å gå i detalj på hvordan TIL skal stoppe Glimt på nytt, krever en utredning og lengde denne teksten ikke har i seg.

De aller fleste som kommer på Alfheim, gjør det for at de vil se TIL angripe, presse og score mål. De vil ha noe å snakke om i 17. mai-toget og under kakefesten som følger. Mange på tribunen har dette som et fotballmessig høydepunkt i sesongen, og den reklamen en god opptreden fra «Gutan» vil ha for oppmerksomheten.

De bryr seg ikke om hvem som spiller indreløper, eller hvorfor vedkommende løper dit han gjør. De vil vinne. Og spillerne og trenerne på begge lagene vet at resultatet i kampen alene vil avgjøre om deltakelsen i borgertoget dagen etterpå kommer til å bli en rakrygget seiersparade eller en duknakket kanossagang.

TIL er alltid en representant for Tromsø. Det unaturlige overtaket klubben sportslig sett har på Bodø/Glimt, er kanskje forbigående, og det rasjonelle tipset er at Glimt vinner med mange mål.

Heldigvis er ikke alt rasjonelt, i hvert fall ikke ute på det ærverdige stadionet, i gangavstand fra byens puber og barer. Hvor det vil bli feiret eller sørget, litt etter klokken 20.00 tirsdag kveld.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her