Natt til lørdag ble to mennesker drept og 21 skadet etter at en 42 år gammel mann bevæpnet med to våpen skjøt rundt seg i Oslo sentrum. Motivet for de grusomme handlingene er ikke klart. Det er imidlertid en kjensgjerning at skuddene falt utenfor en av hovedstadens mest kjente puber der skeive samles. Ikke minst var mange samlet i dette området i forbindelse med Oslo Pride.

I år skulle de også feire at det er 50 år siden avkriminaliseringen av sex mellom menn. Markere samhold og åpenhet — og kampen for kjærlighet. Slik skulle det altså ikke bli.

Uavhengig av hva motivet bak helgens terror var, er voldshandlingene natt til lørdag et brutalt anslag mot hele det skeive miljøet i Norge. For uansett om dette miljøet ikke spesifikt skulle vise seg å være målet til gjerningsmannen, er det skeive miljøet offeret.

Terroristens kuler drepte og skadet feststemte, glade mennesker. Den ekstreme volden rammet et helt miljø, både de som var til stede ved åstedet og det skeive miljøet som sådan. Gjennom helgen har det vært en rekke vitnesbyrd om frykt, sinne og fortvilelse. Fra eldre mennesker som i tiår har deltatt i kampen for aksept, åpenhet og retten til å elske den man vil. Fra unge mennesker, som kanskje nettopp har tatt de første usikre skrittene «ut av skapet».

Kampen mot ekstremisme, i alle dets avskygninger, er en kontinuerlig kamp i et fritt og åpent — kanskje også sårbart — samfunn

Gjerningsmannen er siktet for hatkriminalitet og terror. Samtidig har politiet bedt om en judisiell observasjon av siktede. Mye er ennå uklart, men et rettet angrep mot Pride og det skeive miljøet i Norge, er også et angrep på hele vårt samfunn. Det er et anslag mot våre liberale verdier, mot frihet, åpenhet og retten til å elske.

Skuddene i Oslo natt til lørdag var et angrep på oss alle her i landet — det store mangfoldet av kjønn, alder, religion og seksuell orientering — inkludert de mange av oss som ofte tar retten til å leve livet slik man ønsker det for gitt.

Det ble i løpet av helgen klart at den siktede i flere år har hatt tilknytning til ekstreme islamistiske miljøer. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) karakteriserer da også ugjerningen som en «ekstrem islamistisk terrorhandling». Samtidig er det kommet fram at gjerningspersonen skal ha hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Det er selvfølgelig ingen grunn til å være redd verken muslimer eller folk med psykiske helseproblem, selv om den grufulle hendelsen natt til lørdag førte til at PST hevet sikkerhetsnivået fra moderat til ekstraordinær trusselsituasjon fordi de vurderte situasjonen som en uavklart trussel.

Kampen mot ekstremisme, i alle dets avskygninger, er en kontinuerlig kamp i et fritt og åpent — kanskje også sårbart — samfunn. Parallelt med den kampen går også kampen for mangfoldet. For frihet, demokrati og åpenhet. For retten til å være den man er — og retten til å elske den man vil.

Minileder: Puh!

Tirsdag er det meldt over 30 varmegrader flere steder i nord.

Blir det varmere nå, må vi kanskje dra sørover for å kjøle oss ned. Hadde bare flyene gått...