I forrige uke skrev jeg et innlegg om hvor alvorlig det er at Senja kommune i realiteten budsjetterer med driftsunderskudd de neste fire årene. Gledelig nok fikk jeg svar på tiltale ganske umiddelbart fra den nye lederen i Senja Høyre, Alexander Asbøl.

Jeg har savnet meningsbærere fra «den andre siden» i Senja-politikken over lang tid. I en periode var det bare Per-Inge Søreng som man hørte noe særlig fra, men selv han har blitt stillere og stillere den siste tiden. Det er gjennom debatt og meningsutveksling at vi sammen finner de beste løsningene.

Det er også gledelig å se at kommunestyrerepresentantene til Senja Høyre har vært mer åpen og involvert i debattene i de siste kommunestyremøtene. Det å skjerme offentligheten fra debatt med å ta diskusjonene på lukkede gruppemøter, for så å være stille i selve kommunestyremøtet, bidrar ikke til et godt samarbeidsklima. Dette er en ukultur som det er veldig bra at Asbøl tar et velfortjent oppgjør med!

Det er en lettelse for meg å registrere at Høyre i Senja har kommet ut av dvalen

Når det kommer til det jeg skrev så gleder det meg å se at Senja Høyre ser det samme som jeg ser; at vi står foran en stor jobb for å få skikk på kommuneøkonomien. Vi er heldigvis enige i at det ikke er holdbart å saldere et kommune-budsjett ved hjelp av disposisjonsfondet. Det er bra! Grunnen til at jeg har vært usikker på om posisjonen har forstått alvoret er at de få signalene som har kommet derfra ikke har gitt uttrykk for bekymring, heller tvert om.

Ordfører Eliseussen har flere ganger gått ut og sagt at ting ser veldig bra ut og at man er på «rett vei», noe jeg selvsagt har reagert på fordi jeg kjenner tallenes tale. Jeg har vært usikker på om denne måten å kommunisere på bidrar til å forlede innbyggerne i Senja, og i og med at resten av posisjonspolitikerne i stor grad har valgt å dytte ordføreren foran seg selv, så har jeg også vært usikker på hva de andre i posisjonen mener om situasjonen.

I sitt tilsvar til meg dristet Asbøl seg til å være litt småfrekk mot SV. Jeg leste hans ord med et smil om munnen, og tror nok lederen i Senja Høyre skrev dette med en viss humoristisk brodd. Det å raljere med SVs verbalforslag skal han selvsagt få lov til. Når det kommer til det han selv omtaler som et «mageplask» av et forslag så handlet det jo om å ta oppfordringen fra den nye regjeringens annonserte politikk som er nedfelt i Hurdalsplattformen.

Det er jo Sp og Ap som har løftet denne type distriktssatsing, som handler om noe helt annet enn det Asbøl ironiserte over i sitt innlegg. Det er selvsagt ingen professorer i Tromsø som skal komme og «spytte bygdefolk i ansiktet», slik Asbøl hevdet, men det er vi selv som skal utarbeide en selvstendig politikk for å ivareta distriktene i Senja.

Senja Høyre er selvsagt i sin fulle rett til å stemme imot denne typen desentraliseringsforslag, det er jo deres politikk. Det som overrasket mest, var imidlertid at Sp stemte imot SVs forslag. Et forslag som var tuftet på Senterpartiets politikk i Hurdalsplattformen. Men det å se at Sp stemmer i konflikt med sin nasjonale politikk er jo vanligere enn det burde være. Spesielt i Senja. Vi må ikke glemme at det var med Senterpartiets hjelp at Høyre, Frp og KrF lyktes med å legge ned lokalutvalgene allerede i sitt første driftsår i ny-kommunen, og med det svekke distriktenes posisjon inn mot utvalg og kommunestyre.

Konklusjonen min er imidlertid positiv etter å ha lest Alexander Asbøls svar på mitt innlegg. Han gir meg uforbeholden støtte i at min analyse av Senja kommunes økonomiske situasjon er korrekt. Vi er enige om at man må ta store og modige grep for å forhindre at statsforvalteren banker på døra. Den største uenigheten vi har mellom Senja SV og Senja Høyre ligger nok et annet sted, nemlig på hvilken vei vi skal gå for å komme oss ut av det uføret vi begge nå endelig innser at vi er i.

Mens Senja Høyre ønsker å la markedet styre kommunen ut av elendigheten ved å sponse store næringsaktører i et håp om å skaffe kommunen mer skatteinntekter, så tror vi i Senja SV at tiden er moden for å se på egen organisasjon og egen pengebruk. Vi mener at man bør bruke mer penger på oppvekst og kultur for å tiltrekke folk med økt bolyst, og mindre penger på å sponse et næringsliv som går med millionoverskudd.

Vi er ikke imot å satse på næring, men vi mener at alt har en grense. Dessuten er det ikke når næringslivet går bra at det offentlige først og fremst skal bidra mest med stimuleringsmidler. Spesielt om kommuneøkonomien er for sårbar. Dette tror jeg en gjennomsnittlig Høyre-politiker innerst inne er enig i.

Politiske uenigheter og diskusjoner skal vi ha. Det er flott å se at det endelig finnes en politiker fra Senja Høyre som ønsker å bidra til en god debatt med en viss humoristisk snert. Det er i debatter at man av og til opplever å finne felles løsninger som er til det beste for innbyggerne der man bor.

Ofte er man ikke fullt så uenige som man kanskje skulle tro. Jeg ser frem til et godt samarbeid med Senja Høyre og Alexander Asbøl, samt gode og friske fremtidige debatter i lokalavisa. Det er en lettelse for meg å registrere at Høyre i Senja har kommet ut av dvalen.