Sykepleierne jobber fantastisk godt rundt i hele kommunen vår, til det beste for innbyggerne våre. Vi gjør så godt vi kan med de ressursene vi har og er løsningsorienterte.

Vi klarer å samhandle slik at vi holder oss faglig oppdatert, vi tar vare på hverandre og gir sykepleiestudenter en fin og god opplevelse av kommunehelsetjenestene våre.

VI har ledere som også løper fortere og jobber raskere, men som klarer å stå i stormene og i høyeste grad er påvirket av omorganisering over tid. Lederne er redusert i antall og har fått endret oppgavene sine, som jeg ser til tider er for mange.

Blant annet høyt sykefravær i avdelingene gir dem mye ekstra arbeid. Det å skaffe vikarer er tidkrevende, faglig forsvarlighet skal til enhver tid vurderes og de skal følge opp de sykemeldte på en god måte.

Sykepleierne i Senja løper fortere og jobber raskere, enn vi har gjort tidligere. Dette er fakta og gammelt nytt. Vi mangler fortsatt mange sykepleiere totalt, men har også avdelinger med sykepleiere som er forenelig med turnusplaner. Problemet er at noen av disse planene er gått ut på dato for opptil 20 år siden, og speiler ikke dagens behov.

Senja kommune jobber kontinuerlig med hvordan vi kan jobbe smartere, bruke sykepleiere til sykepleieoppgaver og andre helsearbeider med sine oppgaver, og samhandle tverrfaglig.

Men jeg har også lært at «vi må ikke slite ut de vi har få av. Vi må bruke overtid når vi må, for da varer de lengre.» Og oppgaver som kan gjøres av andre, som for eksempel kjøkkentjenester, kan det ansettes annet personell til.

Slutt å prate, sett i verk!

I helse og omsorg har vi stått i ulike omorganiseringsprosesser siden kommunesammenslåing ble vedtatt. Å stå i slike prosesser er utfordrende for mange ansatte, og det skaper uten tvil usikkerhet og til tider uro. Jeg tillater meg å mene at her ligger noen av prosentene som viser stort sykefravær.

Budsjettene våre står ikke i forhold til de utfordringen vi har, og de kjente utfordringene skal vel tas høyde for?

Vi vet vi må bruke vikarer ved sykefravær. Vi vet at sykepleierne skal ha ferie og lovpålagte fridager i høytider. Vi vet at pasientene vi har er «sykere» og kommer stadig tidligere ut fra sykehus. Vi vet at vi får bot når vi ikke kan imot pasienter, på den dagen sykehuset vurdere dem utskrivningsklar. Vi vet vi stadig må fornye tekniske utstyr. Vi vet vi har syke pasienter som trenger en sykepleier hos seg døgnet rundt, men ikke hvor ofte eller over hvor lang tid.

Jeg er sykepleier i Senja kommune og er stolt av det! Gjennom å ta hensyn til det vi vet, kan vi på rimelig kort tid sette inn tiltak på å gjøre sykepleiernes hverdag enklere. Vi kan ta vare på de sykepleierne vi har og ha råd til å gi dem bedre faglig utvikling.

Jeg har tro på at min kommune lytter til sykepleierne og tar inn over seg hva som må til. Jeg har tro på at politikerne lytter og avskaffer egen beslutningsvegring. Vi klarer ikke å stå i omorganisering over år. La oss ta de enkle grep nå og gi sykepleieren og innbyggerne en forutsigbar framtid i helse- og omsorgstilbudene i Senja kommune.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her