HUTTETU det er kjølig! For ikke å si kaldt. Ja, det var såpass svalt fredag at til og med jeg måtte «krype til korset» og ta på en lettjakke utenpå T-skjorta. Takk til General Motors for varmeseter, oppvarmet ratt, speil og frontrute.

JEG REGISTRERER imidlertid at enkelte medier kaller dette «ekstremkulde». Faktisk er det ganske mange som kaller dette for en «ekstrem kuldebølge». Og når jeg tenker meg om, så skrives og meldes det om «ekstremvær» omtrent et par-tre ganger hver måned. Men er det nå egentlig så ekstremt?

JEG SKAL IKKE begi meg ut på å mene så mye om menneskeskapt global oppvarming. Det får SV, FRP og andre ta seg av. Men «ekstremvær», liksom? Mulig jeg virker gammel nå (er jo ikke ung heller), men minnes jo stormen «Ole» for et knapt år siden. «Nå kommer ekstremværet», meldte vi i mediene i dagesvis. Men, folkens, det var da bare en vanlig snøstorm, slik vi opplevde svært ofte for et par tiår siden. Det mest ekstreme var jo den elendige brøytinga enkelte av oss opplevde etter «Ole». Og disse polare lavtrykkene? Det høres jo skummelt ut når de skal komme, men det er vel kun et godt gammeldags snøvær.

VISST ER DET ekstremt når elvene flyter over sine bredder og tar med seg hus og fjøs. Men er været som skaper flommen så veldig ekstremt? Er det noen som husker nyttårsstormen for 24 år siden — som raserte nordvestlandet? Jeg klarer ikke å huske at noen kalte det ekstremvær. Har forsøkt å Google litt, men det ble omtalt som «uværet» og «stormen» — og «orkanen» av de som tok litt ekstra hardt i.

AT DET VAR 26 minus fredag der jeg bor er kaldt, men det er vel ikke ekstremt? Husker nå tilbake til 70- og 80-tallet, da slike temperaturer var mer enn vanlig. I 1990 var jeg i det militære på Skjold. En dag var det 42 minus der. Huttetu, men ingen kalte det ekstremt, til tross for at de fleste bilene ble stående nedfrosset.

SKAL VI kanskje slutte å rope «ulv» hver gang vindpila til Gislefoss får mer enn én hale? For hva skjer den dagen vi plutselig får ekstremvær, slik politikerne og enkelte forskere påstår vi skal få i fremtiden? Til tross for at de ikke klarer å forutse været til uka.