En kommune som forkynner at Finnsnes skal bli den mest attraktive byen i Norge (Senja24/7, 02.02.2023) og samtidig gjør sitt beste for å kvitte seg med attraksjonen Kråkeslottet? Det henger ikke på greip.

Som hovedstad for Senja må Finnsnes løfte blikket. Mot Senja. Byutviklingsprosjektet som nettopp er lansert skal «forskjønne» Finnsnes. Det er flott det. Men kanskje skulle man dyrke sine fortrinn. Det Finnsnes har å by på — til forskjell fra en rekke andre ikke-så-spennende småbyer er eventyrøya Senja: Med natur til å bli svimmel av, men også et kulturslott; Kråkeslottet, som er kjent land og strand rundt og som kan by på eventyrlige kulturopplevelser.

Nå forsøker kommuneadministrasjonen å ta kvelertak på slottet. Det legges siste hånd på en kommunal reguleringsplan. I den siste innstillinga fra administrasjonen til politikerne var det lagt opp til at gjester og personalet til Kråkeslottet skulle parkere 670 meter unna. Det blir argumentert med at det er ikke så langt å gå.

Mitt håp er at politikerne går for ei god løsning for parkering for Kråkeslottet. Ikke ei halvgod

Jeg kjenner yttersida av Senja. Jeg er fra Skaland. Og jeg kjenner Kråkeslottet. Jeg har drevet stedet et par år. Jeg mener også ha god kunnskap om reiselivsnæringa på Senja hvor jeg etterhvert har jobbet mange år. Parkering 670 meter unna er et alvorlig handikap. I sær når vegen fram til destinasjonen er trafikkfarlig med skarpe svinger og så smal at to biler ikke kan møtes.

I kommunene er det er «Avdeling for samfunnsutvikling» som har ansvaret for saka. Man kan undre seg. Det finnes vel ikke bedre egnet lokasjon for reiselivsvirksomhet på Senja enn der Kråkeslottet er plassert, mellom den fantastiske Bø-stranda og horisonten. Avdeling for samfunnsutvikling må være opptatt av næringsutvikling. Det er ikke mulig å drive en næringsvirksomhet på yttersida av Senja med parkering 670 meter unna. Og i hvert fall ikke helt uten parkering. Parkeringsplassen i Knarrvika, som Kråkeslottet blir henvist til, eksisterer ikke i dag. Det er høyst uvisst når den kommer, og om den i det hele tatt blir realisert.

Heidi Munkvold Foto: Privat

Saka gjelder i siste ende ikke Kråkeslottet. Det prinsipielle spørsmålet er: Ønsker kommunen at det skal drives næring ved denne lokasjonen uavhengig av hvem som står for virksomhet? Om svaret er ja, må det legges til rette.

I Senja kommune er det — som ellers i distrikts-Norge — vanskelig å rekruttere til jobber som krever høy eller spesialisert kompetanse. Det er nok blant annet i denne sammenhengen satsinga på å gjøre Finnsnes til en attraktiv by er tenkt. Det dreier seg om «bolyst». Men kanskje burde man også tenke på at det er Senja som er Finnsnes sin største attraksjon? Og at ytterst på Senja finnes det ei kulturell fyrlykt; Kråkeslottet, som kan gi et lite, men kanskje ikke ubetydelig, bidrag til at folk finner leia til — og trives på Finnsnes — og andre steder i Senja kommune.

Håpet er at politikerne ser det administrasjonen ikke har vært i stand å oppdage. Saka skal opp i kommunestyret torsdag 16. februar. Mitt håp er at politikerne går for ei god løsning for parkering for Kråkeslottet. Ikke ei halvgod. Det er tøft nok å drive reiselivsnæring her ute. Man trenger ikke å bli tildelt handikap.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her