Arbeidslinjen er satt under debatt i Arbeiderpartiet. Prinsippet som sier at det alltid skal være mer lønnsomt å jobbe enn å motta trygd, ble formulert i Gro Harlem Brundtlands regjeringstid på 1990-tallet, med tverrpolitisk tilslutning — og har vært grunnleggende i velferdspolitikken.

Partifløyen som krever oppgjør med denne tenkningen går ganske høyt på banen. Ikke bare er arbeidslinjen utdatert, men selve begrepet er «forferdelig», mener Rina Mariann Hansen, Ap-byråd i Oslo — for ingen har et økonomisk motiv for å stå utenfor et arbeidsliv med økte krav til utdannelse og kompetanse. I tråd med dette skal vårens partilandsmøte ta stilling til et forslag om å gjennomgå nivået på ulike stønader.

Oppgjøret omfavnes i partier lengre til venstre, og arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har måttet rykket ut til forsvar for arbeidslinjen i Stortingets spørretime. Hennes partifelle, statsrådskollega og sannsynlig nestlederkandidat på landsmøtet, Tonje Brenna, er ute i samme ærend: Holder vi ikke fast ved denne linjen, kommer vi ironisk nok ut i et terreng hvor vi ikke får råd til å betale de som ikke kan jobbe, fastslo hun i Vårt Land nylig.

Grunnprinsippet om en velferdsstat som er basert på arbeidsinntekter og skatteinngang er verken utdatert eller forferdelig

At trygde- og stønadssatser skal holde tritt med prisutviklingen i samfunnet, burde ikke være særlig omstridt. Den nåværende inflasjonen tilsier ekstra tiltak, og noe er da også gjort allerede. Men samtidig er det, fremdeles, betydelig mangel på arbeidskraft her i landet — og utdanningsnivået er generelt høyere enn på 1990-tallet.

Sosiale ordninger og ytelser må være mest mulig målrettet, og kan i så måte alltid forbedres. Men en målsetting må fortsatt være at alle som har mulighet til det, skal kunne komme i jobb.

Styringspartiet Ap bør derfor fokusere på det utvalgsarbeidet Brenna er satt til å lede. Utvalget skal utrede hvordan den tunge trenden med flere unge utenfor arbeidslivet, kan snus.

Ytterligere tiltak for å hindre at unge dropper ut av skolen, blir én strategi for å demme opp for veksten på stønads- og trygdesiden — og for et liv under fattigdomsgrensen. Prinsipper kan ha godt av gjennomtenkning etter 30 år. Men grunnprinsippet om en velferdsstat som er basert på arbeidsinntekter og skatteinngang er verken utdatert eller forferdelig.