Statsminister Jonas Gahr Støre finpusser sin nyttårstale i visshet om at Arbeiderpartiet er i knestående på meningsmålingene, og at krise etter krise preger både han, partiet og hele regjeringen. Selv kunne han på oppsummeringen med media rett før jul bare slå fast at det neppe blir særlig bedre i året som kommer. Det store spørsmålet er hvor dypt Ap kan falle.

Alle ser at Jonas Gahr Støre baler med store problemer og utfordringer i en særdeles krevende tid. Han forsøker å stå stødig — han nekter å bruke ordet krise. Men velgerne flykter, mange av dem rett til Høyre. Sist uke kom det en meningsmåling i Vårt Land som ga Arbeiderpartiet en oppslutning på utrolige 14,6 prosent.

Støre har selvsagt rett i at dette er en enkeltstående måling, men Arbeiderpartiet oppnår på måling etter måling tall langt under 20 prosent. Det berømte «ultimatum» fra 1993, da daværende statsminister Thorbjørn Jagland «krevde» 36,9 prosents oppslutning ved stortingsvalget for å danne regjering, framstår som en fjern drøm i Arbeiderpartiets fantasiverden. Partiets oppslutning er mer enn halvert siden den gang.

Det medfører at noen stiller spørsmål rundt Støres lederskap. Ikke bare på grasrota i partiet, men også i korridorene på Youngstorget. LO er til liten støtte, og veteraner mener at Ap-ledelsen må fornyes. Det spekuleres i et «opprør» på landsmøtet til våren. Ikke bare Støre er under press — det må hele partiledelsen nå kjenne på.

Støre mangler tilliten som Solberg opparbeidet seg

Det er mange forklaringer på Aps dype krise: Det er dyrtid i samfunnet med stigende renter, stigende priser på matvarer og drivstoff — og strømpriser på historisk høyt nivå. Slik ville det vært selv om Erna Solberg og Høyre skulle styre Norge akkurat nå, men det hjelper ikke Støre. Velgerne hans strømmer til Høyre, partiet lekker som ei sil, og det kan virke som at bunnivået ikke er nådd. At Europa herjes av krig hjelper heller ikke på oppslutningen.

Utfordringen for Støre er at dette går på tilliten løs, en tillit blant velgerne som er fundamentalt viktig ikke minst i krisetider. Oppslutningen rundt Høyre og Erna Solberg steg kraftig under pandemien. Folk hadde åpenbart stor tillit til at hun var den rette til å lede landet gjennom korona-marerittet, en krise som langt overgår det vi ser i dag. Men Støre mangler tilliten som Solberg opparbeidet seg.

Paradokset er at folk står i matkø mens staten soper inne tusen milliarder kroner ekstra som følge av den høye gasspriser. Det skjønner bare ikke «vanlige folk».

Minileder: På pallen

Senja er nummer tre i Norge innen verdiskapning i fiskeriene, slår en rapport fra Nofima fast. En pallplass til å være stolte av!