Prosessen som Senja kommune har igangsatt med en omstrukturering av eldreomsorgen har skapt unødvendig mye frustrasjon blant de eldre. Kommunens planer er sanering av store deler av Rossfjord sykehjem, for deretter å bygge opp flere omsorgsboliger, samtidig som det reduseres på sykehjemsplasser. Alt dette for å redusere ansatte og for å spare penger. Sannheten er at vi står snart opp i den største eldrebølgen i historien, og vi lever lengre selv med sviktende helse, takket være et godt helsevesen.

Alle eldre vil gjerne bo i sitt eget hjem så lenge det er mulig, men denne muligheten tar også en gang slutt. Det er ikke alle som får oppleve å ha sin livsledsager i lag med seg hele livet. Det er ikke alle som får oppleve at barn etablerer seg i nære relasjoner. Det er under slike omstendigheter at eldre må søke om en omsorgsbolig mer sentralt for å ha nærhet til et fellesskap, og nærhet til helsetjenester.

I et møte i Rossfjord Grendeutvalg søndag den 10.09.22 fremmet Rita Myrvang et forslag fra ansatte ved Rossfjord sykehjem. Et forslag som ikke medfører sanering av store deler av bygget, men heller en oppgradering og ombygging av eksisterende bygningsmasse. Hybride rom som både kunne brukes som omsorgsboliger, og når tiden kom for at vedkommende trengte en sykehjemsplass så var det bare å endre koden på døra.

Sykepleiere i Rossfjord ønsker en hybrid løsning, for da vil de få en enda mer interessant arbeidsplass, hvor dem kan samarbeide og jobbe både inne på sykehjemmet (for eksempel dementavdeling), omsorgsbolig og hjemmetjenesten.

Viktigheta for at det fins både kvinnelige og mannlige arbeidsplasser er grunnlaget for at en bygd som Rossfjord blir attraktiv

En av grunnene til at sykehjemmet har full dekning av sykepleiere er at unge folk vil slå seg ned i bygda, tar utdannelse og benytte seg av de offentlige og private arbeidsplassene som bygda har å by på. Nærhet til barnehage, nærhet til skole, butikk og ikke minst et godt bygdemiljø har skapt grobunn for etablering rundt et eksisterende sykehjem som dekker en befolkning på over 3.000 mennesker.

I alle år har ansatte på sykehjemmet hegnet om sin arbeidsplass og vist en innsats for pasienter som langt overstiger lønnet arbeid. Med dugnad som loppemarked, loddsalg og egen innsats er det bygd to store verandaer, sansehage med beplantning og sommerhus. Kirkeforeningen har samlet inn penger og bygd et flerbrukshus i tilknytning til sykehjemmet, som også benyttes av sykehjemmet. Flerbrukshuset har garderobe, toalett, kjøkken og fellesrommet med plass til 80-90 personer.

Ole Henriksen Foto: Privat

I bygda har vi fysioterapi, og vi har energifagsenter som sertifiserer personell innenfor kraftsektoren, både høy og lavspent. Andre positive ting som skjer i bygda, er at Hamco Bygg AS etablerer seg i lag med en større kjede innenfor byggesystemer. Det skal bygges en ny hall for blant annet bygging av element og takstoler. I tillegg oppgraderes andre bygninger. Hamco Bygg AS sitt samarbeid med en større kjede vil medføre at selskapet får en større markedsandel, og på sikt vil dette medføre over 20 trygge og helårlige arbeidsplasser.

All denne positiviteten med et tilrettelagt bygdesamfunn medvirker til at unge folk, både fra bygda og landet for øvrig velger å etablere seg i Rossfjord. Viktigheta for at det fins både kvinnelige og mannlige arbeidsplasser er grunnlaget for at en bygd som Rossfjord blir attraktiv.