I Folkebladet fredag 24. februar finner vi et referat fra møte i Helse Nord. På dagsordenen sto den forespeilede omlegging av det regionale helseforetaket.

Fungerende Helse Nord-direktør la fram følgende situasjonsbilde i Helse Nord: 1.000 ubemannede stillinger, befolkningsnedgang, flere eldre og færre yngre, enorme underskudd. Hovedproblemet er å få tak i nok fagfolk. Vikarer koster mere enn det er budsjett for.

12 av de minste sykehusene ligger i Helse Nord. Problemet er stort, og det er vanskelig å løse på en god måte. Jeg er enig med innlegget fra Marit Stubberud Hanssen (Senja Ap) i Folkebladet om at det fremlagte forslaget til løsning er uakseptabelt.

Spørsmålet er nå hvorfor det er slik, og hva kan gjøres for å bedre situasjonen. Årsaken finner vi i Høyres regjeringsperiode med sin sterke satsing på sentralisering. Partiet satset alt på å bidra til etablering av nye, store arbeidsplasser i de store byene, og de har klart vist at distrikts-Norge ikke er noe å bry seg med.

Både eldre og yngre som av personlige og andre grunner måtte få seg en ny jobb, ble derfor henvist til å flytte fra distriktene, og dermed måtte ta med seg sin familie og flytte til en by med nye muligheter. Det har minket stadig på antall unge som blir født på landet, fordi det absolutte flertallet som bor der, er eldre mennesker.

Og det er nå en gang slik at de aller fleste søker å bo i et miljø likt det du er vokst opp i. Det gir tilhørighet. Men jeg tror nok at en tilhørighet som du får ved å vokse opp i et miljø der du kjenner alle, og alle kjenner deg, er best for de aller fleste. Der hele familien med foreldre, tanter og onkler og besteforeldre er innenfor rekkevidde. Der fiske i sjøen og turer i marka med ren natur, kan være hakket bedre enn å vokse opp i tett bebygde strøk i store byer.

Flertallet av det norske folket bor i byer, og mange av dem i flere etasjer over hverandre. Det gir grunn til å regne med at dette gjør at Erna igjen kommer til makta og kan fortsette med sin sentralisering

Men dette hjelper lite når de unge må søke utdanning og arbeid som det bare finnes tilbud for i de store byene. Men dette fører igjen til at det blir stadig færre barn som vokser opp på landsbygdene. Dette igjen fører til at unge med høyere utdanning føler tilhørighet til et bymiljø. Det er derfor det er et fåtall av dem som vil ta ledige stilinger i distriktene. Noe som igjen fører til at flere arbeidsplasser igjen blir overført og fører til det samme.

Men det haster med å få til ei endring. Den foreslåtte endringen som nå er lagt fram for Helse Nord er en klar oppfølging av den sentraliseringspolitikken som Høyre tidligere har brukt. Den innebærer en tapping av fagfolk fra distriktene som fører til at menneskene både i Troms og Finnmark med alvorlige sykdommer må reise flere mil for å komme til behandling. Men det fører også med tap av den betydning mennesker med høy utdanning også alltid vil ha for det miljøet der de bor.

Hva kan vi så gjøre for å beholde den bosettingen vi har i dag og helst styrke den?

1: Helse Nord må hindres i å sentralisere noen av de helsetiltakene slik de er nå. Helse Nord må i stedet kontakte de stedlige myndigheter for å drøfte om hvilke tiltak som kan gjøre stedene mere tiltrekkende for aktuelle søkere.

2: Det vil også være riktig å minne våre sentrale skolemyndigheter om betydningen av at de unge kan få sin utdanning så nært som mulig. Det vil gjøre at de unge vil bevare sin tilhørighet til stedet omkring sin egen heimplass. Dette kan også gjøres ved at utdanning kombineres med kombinasjon mellom skoletid og arbeidserfaring.

Johan Lyngstad Foto: Privat

3: Våre fylkesstyrer i landsdelen vår må gå sammen om en politikk som gir utvikling i hele landsdelen, og da tenker jeg først og fremst på distriktene. Byene våre i både Troms og Nordland har vokst nok. Nå er det distriktene som det gjelder å få styrket. Det betyr at våre byer som Tromsø, Harstad og Bodø må slutte av med sin holdning med å være seg selv nok. De burde heller se på den gamle erfaringen om at når omlandet vokser, så vokser også byen.

4: På det sentrale Østlandet finner vi flere veier med flere kjørefelt. Likevel bruker staten 35 milliarder kroner på en ekstra jernbane. Det ville vært moro å vite hvor langt fra Fauske en bane nordover ville komme for samme beløp? I samme forbindelse er det nødvendig å påpeke at viktigste er å få en jernbane fra Oslo til Kirkenes. Eventuelle sidearmer til Tromsø og Harstad må stå lenger nede på lista.

5. Det er ganske utrolig at våre nordnorske politikere for lengst ikke har klart å få til en fergefri forbindelse på vår eneste riksveg i mellom sør og nord. Det samme gjelder vegen over Kvænangs- fjellet, der det ble fravikelse av vegvesenet sitt forslag om fire tunneler for å sikre mot flere stengninger grunnet snøras. Dette sammen med at det ble lagt åpning for vei med minste tillatte veg bredde for riksveg. Men forklaringen er nok den at dette berører verken Tromsø, Harstad eller Bodø.

Men slik er det nok, når byene med sitt folketall også har styring over politiske avgjørelser. Og slik sett blir det lite forandring for oss i distriktene. Flertallet av det norske folket bor i byer, og mange av dem i flere etasjer over hverandre. Det gir grunn til å regne med at dette gjør at Erna igjen kommer til makta og kan fortsette med sin sentralisering. Jeg håper inderlig at dette ikke skjer!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her