At hersketeknikker er en del av både politisk ukultur og arbeidsliv er kjent. Nå bør vi innlemme offerrollen som et viktig punkt i den lite flatterende lista over manipuleringsteknikker, for det ligger mye penger og makt i å dra «stakkars meg»-kortet ved enhver konfrontasjon.

Vi lever i tid der beskyldinger om bruk av hersketeknikker har blitt en hersketeknikk i seg selv. Spesielt i politikere debatter ser man dette forsøket på å dra det røde kortet i tide og utide. En patetisk og farlig tendens som punkterer legitime diskusjoner og forvitrer ansvar. Offerrollen har blitt en effektiv manipuleringsstrategi for å oppnå makt.

Hva er egentlig et offer, og hva er surking over motstand? Den forskjellen ble tydelig demonstrert da Sylvi Listhaug (Frp) ble tvunget til å gå av som justisminister i 2018. Bakgrunnen var at hun hadde harselert med ofrene av 22.-juli-massakeren på særlig upassende vis. Skivebom av en justisminister. Men istedenfor å skjemmes når hun ble konfrontert med egen mobbing forsøkte toppolitikeren å vri seg unna gjennom å innta offerrollen.

Det funket i første omgang dårlig, og Listhaug ble tvunget til å gå av mens hun hylte at hele Stortinget var blitt en barnehage. En avslørende adferd som burde ført henne over i Nav-systemets rehabilitering til sysselsetting med mindre skadepotensiale. Men neida, Listhaugs spill som skadeskutt rype fungerte. På neste landsmøte ble hun oppgradert til partileder. Offerrollen ga full uttelling på maktbarometeret.

Vi ser det samme i internasjonal politikk. Da Donald Trump tapte presidentvalget i USA, hevdet han seg utsatt for valgfusk og alskens overgrep. Gjennom offerrollen mobilisere han storming av den amerikanske Kongressen i 2021. Selv om forsøket på statskupp ikke lyktes, har selvmedlidenheten generert stor og vedvarende støtte til eks-presidenten. Myndighetenes grep for å ansvarliggjøre ham juridisk, brukes som bevis på hvor forfulgt Trump er.

Å innta en offerrolle for å oppnå makt og goder bør anerkjennes som en særlig utspekulert hersketeknikk

I øst har Putin omdefinert egen invasjon av Ukraina til å handle om selvforsvar. Offerrollen er trolig den russiske presidentens mest effektive våpen for å legitimere egne krigshandlinger i hjemlandet.

Berit Aas står bak denne anerkjente definisjonen av hva hersketeknikker er: Usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholding av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam. En god oppsummering av det vi også kjenner som mobbing. I politiske debatter og kommentarfelt har det gått inflasjon i å beskylde hverandre for hersketeknikker. Anklagene som i seg selv blitt en form for hersking, ikke minst politikere imellom, er en effektiv metode for å lure seg unna å svare på kritiske spørsmål.

Det er vanskelig å krangle på andres opplevelse av å kjenne seg krenket, dermed kan det hele utvikle seg til en saus av skadeskutte ryper som sleper seg rundt i et tragisk drama inntil alle har glemt hva debatten egentlig handlet om. Offerrollen som et virkningsfullt verktøy for å styre, kneble og påvirke den politiske maktbalansen har blitt betydelig.

Ina Gravem Johansen Foto: Trond Sandnes

I tillegg ser vi de øvrige hersketeknikkene i lokaldemokratiet som at enkelte politiske ledere konsekvent lar være å respondere på kritikk og spørsmål i det offentlig ordskiftet (usynliggjøring). Lukker diskusjoner inn i gruppemøter, slik at opposisjon og befolkningen ikke får vite bakgrunnen for vedtak (tilbakeholdelse av informasjon). Skaper fryktkultur i politiske møteorgan der himling med øynene når andre taler, og aksept av trakassering fra møteleder skremmer folk fra debatter og politisk engasjement (latterliggjøring). Så kommer påføring av skyld og skam, gjennom å svare enhver legitim kritikk med beskyldinger om bruk av hersketeknikker.

Også næringslivet har adoptert disse effektive, men moralsk tvilsomme verktøyene. I en samtid av nær krig, globale flyktningestrømmer og egne barn som frykter atomkrig, får oppdrettemillionærene lokalpolitikere med seg på en begrepsbruk om at næringa er forfulgt, kvalt og truet på livet. Når det egentlig bare handler om skatt. Begrepsutvanningen er både hode- og grenseløs.

Det farlige med dette er at den virkelige mobbingen, trakasseringen og ekskluderingen samtidig blir utydelig og bagatellisert. For det finnes eksempler på alvorlige trusler og grov sjikane, også mot politikere.

Fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech (Ap) er en av dem som er mobbet bort fra å ta gjenvalg. Atter en gang handler det om Utøya-ofre som lynsjes. Dessverre er det ikke vanskelig å finne nett-trollenes rollemodell blant fremgangsrike toppolitikere.

Vi må anerkjenne at noen er ofte. Det å være traumatisert overlever etter overgrep, vold, krig og rasisme er ikke en rolle man velger. Å innta en offerrolle for å oppnå makt og goder bør anerkjennes som en særlig utspekulert hersketeknikk.

Innsikt er avgjørende når vi må bli bedre på å gjenkjenne og arrestere denne formen for manipulering. Bruk av offerrollen som politisk hersketeknikk truer lokaldemokratiet og øker krigstrusselen globalt.