Vi hører oftest om fraflytting fra mindre plasser ute i distriktet og inn til sentrum, hvor det er kortere til alt av tilbud og tjenester — en dragning mot det urbane livet har vært trenden i veldig mange år. Byen Finnsnes og Silsand rett over Gisundbrua har opplevd stor vekst, og det bygges attraktive, sentrumsnære leiligheter over en lav sko. Planer om nye leiligheter lanseres stadig vekk.

Overraskende og gledelig er det derfor å registrere i Folkebladet mandag 18. juli at det også er noen som velger å gå mot strømmen og etablere seg ute i distriktet. Familien Malene og Kim-Roger Godtlibsen er en av flere familier som de siste årene har valgt å bosette seg i fiskeværet Senjahopen. Med sine tre smårollinger har de etter å ha bodd to år på Silsand, nylig kjøpt seg hus sentralt i Senjahopen.

De fremhever mulighetene for helårige arbeidsplasser, og kort vei til barnehage og skole som de viktigste årsakene til at valget falt på nettopp Senjahopen. Med jobb i den lokale matbutikken for Malene og som trålfisker på en av Nergårds trålere for Kim-Roger, er økonomien for familien sikret.

Å ha en arbeidsplass å gå til er grunnlaget for det meste her i livet. Etableringen av Nergårds nye filetanlegg har vært en viktig faktor for at mange unge familier har slått seg ned i Senjahopen de siste årene. De helårige arbeidsplassene hos Nergård, i tillegg til de sesongbetonte fiskeriene, gjør det enklere for folk å bosette seg her. Med flere unge familier blir også det sosiale livet bedre, og for ungene er det tilbud om både fotball, håndball, ballett og musikkskole. Trygge og rolige omgivelser bidrar til trivselen.

Å ha en arbeidsplass å kunne gå til er grunnlaget for det meste her i livet

I samme utgave av Folkebladet leser vi også om Odd Steinar Olsen og kona Janita som nå bygger hus for andre gang i Ersfjord. Olsen har i mange år vært daglig leder for Akvafarm i Bergsbotn, men har nå en mer tilbaketrukket rolle. Han fremhever naturen og omgivelsene på yttersida som det viktigste for å bo i Ersfjord på Senja, og kunne aldri tenkt seg å flytte hverken til Finnsnes, Tromsø eller Harstad. Klar tale det, uten at byene på noen måte trenger å ta det ille opp.

For det er oppløftende å se at ikke absolutt alle finner det pulserende bylivet like forlokkende. På mindre plasser ute i distriktet finnes det åpenbart mange unike kvaliteter for å leve et vel så godt liv.

MINILEDER

Kjære, tjæreprodusenter!

Det mangler 10.000 liter såkalt milebrent tjære for å beskytte tak og vegger på stavkirkene i Norge. Fortidsminneforeningen slår alarm om vedlikeholdet av denne unike delen av verdensarven vår, og det er satt i gang en dugnad for å lage mer tjære.

Kjære vene, nå er det ingen tjære mor lenger!