foto
Foto: Trond Sandnes (tegning)

Senja kommunestyre har gjort et klokt vedtak. Å starte prosessen for å bygge ny barneskole på Finnsnes til kanskje en halv milliard kroner blir aldri feil. Finnes det egentlig en bedre investering?

Akkurat som vedtaket om å bygge ny skole i Gryllefjord, er ny barneskole på Finnsnes det nærmeste du kommer en god lokalpolitisk strategi. Det en i kjernen av det politikk handler om — å bygge for framtida.

Er det noe den oppvoksende generasjon fortjener, er det moderne skolebygg, som inspirerer til gode skoleprestasjoner, samhold, trivsel og godt læringsmiljø — ikke hodepine, fukt og frustrasjoner over et skolebygg som bare er gått ut på dato. Det er Finnsnes barneskole nå.

Jeg begynte på barneskolen høsten 1972. Det er snart 50 år siden. Skrekk og gru. Men det var smil og glede da. Finnsnes barneskole var splitter ny, vi var de første som fikk begynne i 1. klasse og gikk alle seks årene på det som var et prakteksempler av en skole.

Jeg husker ennå lukta av nytt, rettere sagt duften. Store vinduer, lyssjakter i taket, moderne gymsal, godt utstyrt heimkunnskapsrom. Nærhet til naturen, stor fotballbane, stein i skoen, men i sum det nærmeste du kommer en skoledrøm.

Selv om ikke det endelige vedtaket er fattet for å starte bygginga av Finnsnes barneskole, er det ingen vei tilbake

Vi hadde det fint. Vi hadde det godt. Jeg tror helt ærlig vi ikke ante hva mobbing var. To klasser, femti jenter og gutter. Det er blitt folk av oss. Jeg tror en ny Finnsnes barneskole og motiverte lærere i 1972 er en av hovedgrunnene.

Overgangen til Finnsnes ungdomsskole var et sjokk. Da gikk det virkelig opp for oss hvor fint vi hadde hatt det. Verdenskartet ble brukt til solavskjerming, dørene på toalettene var gått av hengslene, det luktet fukt og mugg i garderobene.Og skolebygget var faktisk bare 20 år gammelt den gangen.

Nå er Finnsnes barneskole 50 år. Riv skjiten. Bygg nytt. La de neste generasjoner få feelgood-følelsen. De fortjener bare det beste. 500 millioner, hvis det blir så dyrt, høres helt vanvittig mye ut. Men hva i all verden kan vi ellers putte våre skattepenger inn i som vil gi så god avkasting? Ingenting!

Om vi skal slite med gjelda i 20 eller 30 år, så la oss gjøre det. Vi kan gjøre det i visshet om at vi har gjort det ganske mye bedre å vokse opp på Finnsnes. Den har jeg kjent på selv, og det sitter i ryggmargen ennå.

Kjære lokalpolitikere, tidvis utskjelt, men nå: Gratulerer med gode vedtak om å bygge nye skoler i Gryllefjord og på Finnsnes! Selv om ikke det endelige vedtaket er fattet for å starte bygginga av Finnsnes barneskole, er det ingen vei tilbake. «Point of no return» er passert. Heldigvis.

Jeg gleder meg til å se rive- og byggeprosessen. Og ungene kan glede seg til å kjenne dufta av nytt. Den gir deg noe ekstra på ferden til å bli et voksent og samfunnsbevisst menneske.

Jeg vet litt om det.