Det er lett å bli frustrert over værgudenes hang til å la vinteren «henge igjen» her i nord, men det er det altså ingen grunn til. Her er åtte «gode» grunner til å glede seg over at snøen laver ned i mai.

1. Snø, slaps og is er gode grunner til å beholde vinterskoene på enda en stund. Dermed slipper man unødvendig slitasje på joggeskoene eller andre småsko. Det samme gjelder sommerklær, sommermøbler, sommerdekk og egentlig alle ting tilknyttet ordet sommer.

2. Litt i samme gata – nemlig solkrem. Er det noen sinne noen som har tilbrakt en sommer i Nord-Norge som overhodet har vært i nærheten av å tømme en flaske solkrem? Det viser seg nemlig at de om lag to dagene det er behov for solkrem ikke er tilstrekkelig til å tømme en hel flaske. Med det resultat at kremen går ut på dato leeeeeenge før man har sjans til å bruke den opp (så fremst man ikke legger turen innom ferielandet syden).

Og hvor deilig er ikke det med gode unnskyldninger for å slippe unna hagearbeid?

3. Når vårsola steiker inn uvaskede vintervinduer er det ikke fritt for at det kan se litt shabby ut. Hver en berøring av fettete fingre vises, og det virker som om eksosen fra samtlige biler i nærheten har funnet sin trygge havn å klamre seg til. Og trygt er det, i hvert fall hjemme hos undertegnede så lenge snøen laver ned. Ingen grunner er bedre enn snø for å la vindusvasken ligge – og egentlig alle andre former for rengjøring også.

4. Det ville i grunnen faktisk sett litt dumt ut om man startet med plenraking når tjukke snøfiller freser ned fra himmelen, ergo er det bare å la riva stå bakerst i boden enda en stund til. Det samme gjelder plantejord, beisekoster, trillebår og alle andre remedier til hagepleie og rydding utendørs. Og hvor deilig er ikke det med gode unnskyldninger for å slippe unna hagearbeid?

5. Hva gjør vi når snøen forlater, sola titter frem og gradestokken bikker kanskje sju-åtte grader? Jo, mange av oss setter marsjfart til nærmeste egnete sted med uteservering for å sikre oss årets første utepils. Og hva kan det føre til? Det er helt sikkert at man blir bittelitt fattigere, men det kan i enkelte tilfeller også resultere i hodepine og det som verre er. Det slipper vi heldigvis – enn så lenge.

6. Hvor ofte hører man ikke folk snakke om at de skal utnytte godværet til å komme seg ut? Nå som snøen laver ned slipper vi ikke bare å høre denne setningen, men vi slipper også å måtte stresse med å komme oss ut og nyte godværet. Herlig, ikke sant? For vi vet jo hvordan det fort kan ende med gnagsår og støle bein for de som beiner ut på fjellet, eller med grinete unger som er misfornøyde med at pølsa ikke er i nærheten av helsvidd over et bål som bare ikke vil lystre. Det slipper vi heldigvis, puh.

7. For oss litt smålate, som har fryseren godt plassert mange meter unna sofaen, kan det være et pes å gå den lange veien til fryseren og hente opp brusen som ble lagt der til godgjøring for en time siden. Derfor er det både praktisk og kjekt nå å ha et supersvært «kjøleskap» rett utenfor ytterdøra. Man sparer mange fotskritt på det!

8. Har du noen gang gledet deg til sommer i nord, for så når man endelig kommer dithen innsett at vi bor midt i insektsmekka? Knott, mygg, klegg, blinding og – grøss og gru – lauvmakk. Det slipper vi heldigvis å forholde oss til ennå en stund til – takk og lov.

Det er med andre ord ingenting å klage over, selv om snøen laver ned...