Et lokalsamfunn med 1.000 innbyggere er fullstendig lamslått etter at den lokale storbonden Hans Arne Nystad (49) ble skutt og drept av politiet natt til fredag i forrige uke. Hendelsen har fått stor nasjonal medieoppmerksomhet, og framstår fullstendig uforståelig. De pårørende, lokalsamfunnet og det offentlige rom fortjener klare svar på hva som skjedde. Det kan bare skje gjennom full åpenhet, og at mediene får innsyn i alle de sentrale opplysninger som framkommer i etterforskningen.

Saken er en stor tragedie og enorm belastning for alle involverte, både familien og de pårørende til avdøde Hans Arne Nystad — og for de to involverte politibetjentene og deres nærmeste. Det er viktig å huske på når hendelsen debatteres i kommentarfelt og på sosiale medier. Rykteflommen er enorm, og påstander, spekulasjoner og fordømmelser er så mange og sterke at både Folkebladet, Nordlys og andre redaktørstyrte medier har vært nødt til å stenge kommentarfeltene på artikler som handler om hendelsen i Lavangen.

MANGE SPØRSMÅL: «Hvorfor ble det løsnet angivelig 14–16 skudd mot Nystad, som satt i hjullasteren på sin egen eiendom?». Foto: Ulf Antonsen

Ryktespredning og spekulasjoner kan bare møtes og stoppes på én måte: Med full åpenhet og nøktern og kvalitetssikret informasjon. Her må Spesialenheten for politisaker, som etterforsker saken med bistand fra Kripos, spille en sentral rolle. Faren for bevisforspillelse eller vitnepåvirkning er etter alt å dømme svært liten i denne saken, og det bør derfor være uproblematisk å legge fram sentrale opplysninger så raskt som overhodet mulig — slik at allmenheten kan få svarene som åpenbart søkes.

Spesialenheten for politisaker må ta et ekstrarunde eller to med sin informasjonsstrategi og sitt informasjonsansvar

At advokater for begge parter i saken uttaler seg, er helt naturlig, og det bidrar til å bringe klarhet i en drapssak som på dette tidspunkt er umulig å forstå, og som det knytter seg utallige spørsmål til.

Det er imidlertid svært spesielt at Troms politidistrikt har siktet og selv skal etterforske den avdøde bonden for drapsforsøk. Bistandsadvokat for avdødes familie, John Christian Elden, mener en avdød verken kan tiltales eller straffes. Han mener det er et «litt desperat forsøk fra politiet på å påvirke en pågående etterforskning hos Spesialenheten». Han mener det naturlige er at Riksadvokaten samler all etterforskning hos Spesialenheten.

PÅ ÅSTEDET: «Og her spiller Spesialenheten en avgjørende rolle overfor allmenheten, også for å stanse destruktiv og ødeleggende ryktespredning». Foto: Ulf Antonsen

Det er en fornuftig framgangsmåte, også for å bevare habilitet, tillit og troverdighet til etterforskningen. Og her spiller Spesialenheten en avgjørende rolle overfor allmenheten, også for å stanse destruktiv og ødeleggende ryktespredning. Derfor bør Spesialenheten komme ut med nøktern og mest mulig objektiv informasjon om den dramatiske hendelsen så snart det er mulig.

Spørsmålene rundt hendelsen natt til fredag sist uke er svært mange. Hva var bakgrunnen for at avdøde selv tok kontakt med AMK flere ganger den samme kvelden og natta? Hvorfor rykket politiet ut? Hva betyr at det «oppsto en situasjon» på gårdstunet, slik Spesialenheten har uttrykt det i en pressemelding? Hvorfor ble det løsnet 19 skudd mot Nystad, som satt i hjullasteren på sin egen eiendom?

Det er ikke vanskelig å se for seg en svært alvorlig og truende situasjon da politibilen ble påkjørt og veltet inne på gårdstunet. Men viktige brikker i hendelsesforløpet er ikke offentliggjort. Etterforskningen må selvsagt gå sin gang, og nødvendige avveininger må gjøres. Men saken framstår svært spesiell og er omfattet av så stor offentlig interesse at Spesialenheten for politisaker må ta et ekstrarunde eller to med sin informasjonsstrategi og sitt informasjonsansvar.

SPESIELT: «Bistandsadvokat for avdødes familie, John Christian Elden, mener en avdød verken kan tiltales eller straffes». Foto: Cornelius Poppe, NTB

Informasjonsflyten fra det offentlige til mediene om ulykker og alvorlige hendelser er under press. Fredag ble det kjent at alle sykehusene i Helse Nord fra nyttår ikke lenger vil gi opplysninger om skadeomfang for enkeltpasienter etter ulykker og andre alvorlige hendelser i samfunnet.

Dette vil medføre at innbyggerne ikke lenger får korrekt og nøktern informasjon om hendelser som skjer i det offentlige rom. Ulykker og alvorlige hendelser vil være tema i et lokalsamfunn uansett. Overordnet, nøktern og kvalitetssikret informasjon bidrar til å dempe ryktespredning. I mangel av slik informasjon fra mediene, overlates publikum til folkesnakk og sosiale medier.

Det kan Spesialenheten for politisaker gjøre noe med i denne saken, som er det første politidrapet, i alle fall i nyere tid, i Troms.

I denne sammenheng fortjener Lavangen kommune med ordfører Hege Myrseth Rollmoen i spissen virkelig ros: Kommunen har praktisert stor åpenhet og bidratt med nøktern og klargjørende informasjon til innbyggerne og offentligheten ellers, i en ekstremt krevende situasjon.