Å komme seg inn på boligmarkedet blir stadig tøffere for de unge — også i vår region. Husprisene har økt dramatisk de siste årene, det generelle prisnivået har tatt kjempeklyv på kort tid — og nå kommer renteøkningene på løpende bånd. At etableringslysten er stor flere steder i Nord-Norge, også i Midt-Troms, gjør det ikke enklere å være førstegangsetablerere.

Norges Bank skrudde opp styringsrenta sist uke, og varsler et nytt hopp i september. Rentenivået vi nå har må vi 20 år tilbake i tid for å finne noe liknende, og selv da var nivået lavt.

Men det er èn stor forskjell: Husholdningenes gjeldsbelastning er historisk høy. På 30 år er gjelda til nordmenn som andel av disponibel inntekt doblet. Det er dramatisk, og gjør at mange kommer i en tøff og sårbar situasjon.

Norges Bank har foretatt to «dobbelhopp» med rentene. 0,25 prosent som har vært det vanlige, er blitt til et halvt prosentpoeng. Og da er vi plutselig på en styringsrente på 2,25 prosent. Årsaken til den «doble» rentehevingen er en prisvekst som er høyere enn forventet, spesielt på matvarer.

Det generelle prisnivået i Norge har økt med 6,8 prosent på et år — enda mer på matvarer. Slår spådommene til om «en dobbel» også i september, havner vi på det høyeste nivået siden våren 2009.

I oktober får vi se om regjeringa er med på kjøret

Nedturene vi har hatt med finanskrise i 2008, oljeprisfallet i 2014 og koronapandemi i 2020 gjorde at en ekspansiv finans- og pengepolitikk med lav rente var fornuftig. Selv om det er tøffe tider for husholdningene nå, går norsk økonomi så det suser. Norges Bank styrer renta, men det er regjeringen og Stortinget som styrer finanspolitikken. Og her må bremsene settes på.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre har varslet at de vil stramme inn når statsbudsjettet kommer i oktober. Store investeringer innen samferdsel, kostbare reformer og dyre velferdsgoder må utsettes. Regjeringen er under press med elendige meningsmålinger — og da blir det vanskelig å dra i nødbremsa. Men det må gjøres. Regjeringa må «stå i det».

Makter ikke regjeringen det, må Norges Bank dra enda hardere på bremsa. Ender vi med styringsrente på fem prosent, slik vi hadde i årene før finanskrisa, er de med stor gjeldsbelastning i skikkelig trøbbel, og unge husbyggere er sjanseløse.

Norges Bank kjører et hardt løp. I oktober får vi se om regjeringa er med på kjøret for å holde finanspolitikken på et klokt og framtidsrettet nivå.

Minileder: Rett opp for oppdrett

Salmar tjente nesten 70 kroner netto pr kilo laks konsernet produserte i sine oppdrettsmerder i Nord-Norge i fjor.

Er det rart eierne er glade lakser?