– Jeg har sabla tru på prosjektet til Jonas! Men alt har ikke alltid vært like enkelt på veien hit …

Han hadde ikke fylt 11 ennå da Kåre Willoch ble statsminister, men han husker godt at engasjementet rundt valget opptok ham. Og da han oppdaget at det var noe som het apartheid i Sør-Afrika, ble han så sint at han meldte seg inn i AUF. Nå er Nils Foshaug valgt inn på Stortinget, og han akter ikke å la de neste fire årene bli forbigått i stillhet.

DØL MOT NYE MÅL: Nils Foshaug er identitetsmessig trygt forankret i dølakulturen og den heimkommunen som har vært springbrett for ei politisk karriere som nå fortsetter på Stortinget.   Foto: Gjermund Nilssen

magasin

– Jeg hater å måtte svare ja eller nei, uten å få sjansen til å begrunne ja-et eller nei-et. Jeg liker rett og slett ikke å sette ting opp mot hverandre uten å samtidig sette det inn i en kontekst, for den forenklinga dette representerer er så fordummende …

Det har gått noen få dager siden den mandagskvelden da 50-åringen fra Målselv suste inn på Stortinget som Arbeiderpartiets andrekandidat i Troms. Mot de fleste odds egentlig, for det var ingenting i de de siste meningsmålingene før valget som tydet på at Nils skulle få den stortingsplassen han så inderlig håpet på. Og som han sto på natt og dag for å sikre seg i valgkampinnspurten. Men han greide det, med relativt god margin, og når han møter Folkebladet til en prat om livet og politikken, bedyrer han at han har landet mentalt etter den nervepirrende valgkvelden. Ja, han er i alle fall på innflyging mot ei landing, selv om én viktig ingrediens i landingsprosedyren fortsatt mangler.