Se tre minidokumentarer på Folkebladet-TV

Folkebladet-TV viser tre lokalt produserte minidokumentarfilmer i påskehelga. Først ut er «Dopets makt» skjærtorsdag.
magasin

To av filmene er laget av medieelever ved Senja videregående skole, mens den tredje filmen er fra et forskningstokt med luftputebåt i isødet nord for Svalbard.

Her er en presentasjon av de tre minidokumentarene.

«Dopets makt»

Laget av Mia Sivertsen og Elise Rønneberg

Filmen der tidligere rusmisbruker Patrick forteller om hvordan han startet med narkotika, men nå har klart å bli rusfri.

Han og politibetjent Harald Larsen snakker om hvor lett det er å få tak i dop på Finnsnes i dag også.

Hvilke konsekvenser får det å bli tatt?

DOP: Patrick Jagersten er blant deltakerne i «Dopets makt» skjærtorsdag. «Stjålet ungdomstid»

Av Vilde Strand Iversen og Tiril Eidissen

Hele livet ble satt på vent da koronapandemien traff Nord-Norge for et drøyt år siden, og verst har det gått ut over ungdom.

Å kunne møte venner, være i sosiale lag, bli kjent med nye folk, skolehverdagen – alt er annerledes. Det ble ingen russerevy og ingen russefester. Ingen venninneturer til syden for hardt opptjente penger. Her forteller tre vg3-elever om hvilke konsekvenser pandemien har fått. Du møter Aksel Antonsen, Eline Rismo og Mia Sivertsen.

UNGDOM: «Stjålet ungdomstid» kan du se 1. påskedag. «I isens vold»

Av Dag Rydmark og
Jan Erik Lie

Hundre og tjuefire år etter Nansens drift med polarskuta Fram (1893-96) har to nordmenn gjennomført viktig forskning i nordområdene — ved hjelp av luftputebåt.

De to norske forskerne Yngve Kristoffersen og Jan Erik Lie kom i september i fjor tilbake etter en forskningsekspedisjon nord for Svalbard. Vanligvis benyttes isgående fartøy til denne type forskning, men de to nordmennene gjennomførte en drøy måneds ekspedisjon til en kostnad som knapt dekker drivstofforbruket til ordinære forskningsfartøyer.

Frakteskuta «Nordbjørn» losset 15. juli de to forskerne med alt ekspedisjonsutstyr sammen med en gammel kjenning, luftputebåten «Sabvaaba.» Den brukte professor emeritus ved Universitetet i Bergen, Yngve Kristoffersen fra Alta, da han ledet Nansen-senterets «Fram 2014/15-ekspedisjon». De drev nesten 2000 kilometer i polhavet med «Sabvaaba» som betyr «flyter hurtig over det» på inuittisk.

Alle filmene kan ses på Folkebladet-TV fra tidlig morgen de aktuelle dagene, og er tilgjengelig for abonnenter

I ISØDET: «I isens vold» følger vi to forskere på tokt i isødet med luftputebåt.  Foto: Jan Erik Lie