– Det er veldig hyggelig å bli sett og anerkjent på denne måten, sier Lars Audun Sandness.

Poppa Lars, som er navnet de fleste kjenner han under, mottok lørdag kveld Nordlysprisen.

– Jeg ble mildt sagt overraska! Det er en meget fin samling av folk som har fått prisen før meg, sier han.

Første «bakmann» som vinner

«Årets prisvinner er en nordnorsk artist som ved flere anledninger har vært med på å redefinere norsk musikk, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Gjennom en rekke egne utgivelser har denne artisten laget soundtracket til flere generasjoner av unge som voksne.», heter det i begrunnelsen fra de ikke navngitte jurymedlemmene i Nordlysfestivalen.

Poppa Lars ble i sin tid kjent som den ene halvparten av Tungtvann, der han var DJ, produsent og beatmaker.

De siste 15 årene har harstadværingen drevet sitt eget studio i Tromsø, hvor han har spesialisert seg på miksing og mastering. Artistene på kundelista kommer fra alle kriker og kroker av landet, men hans innsats for, og samarbeid med, mange nordnorske artister er noe juryen nevner i sin begrunnelse.

– Det er artig at prisen går til en «bakmann» som meg. Det tror jeg er første gang, sier Sandness.

Ikke behov for «klassereise»

– Hjelper det muligens på for statusen til produsenter og miksere – at du mottar denne anerkjennelsen?

– Jeg går ikke rundt og tenker på at jeg eller andre på mangler anerkjennelse, men vi havner i en slags mellomposisjon. Vi er et viktig ledd for å få musikken ferdig, men at ikke mange av oss er spesielt profilerte blant den gjengse publikummer er helt greit, altså. Folk må gjerne ha illusjonen om at favorittarten deres går i studio, og at magien bare oppstår helt av seg sjøl, flirer prisvinneren.

– Hva tenker du om å være den første hiphoperen som får denne prisen?

– Det er fint vet, selv om jeg ikke er sikker på om det lenger har så mye å si hva slags sjanger man driver med. Nå har jo moderne pop hentet veldig mye fra hip hop, og de har slik sett blitt en del av den samme familien.

– Føler du at du nå også representerer finkulturen?

– Ja! Endelig er vi inne i det gode selskap, haha! Spellemannprisen har riktig nok allerede anerkjent Tommy Tee for hans viktige rolle. Jeg tenker at vi har finkultur nok for oss selv, og har ikke noe behov for å starte en slags klassereise i det musikalske hierarkiet.

Vil bruke penger på unge artister

Poppa Lars sliter med å trekke frem noe han i retrospekt er mest stolt av å ha gjort, eller deltatt i.

– Jeg vetta søren. Jeg går jo liksom ikke rundt og føler meg spesielt stolt. Alt har blitt gjort som følge av lyst, glede og interesse. Helt fra vi starta opp det første forsøket på det som ble Tungtvann, har ting vært veldig lite kalkulert eller planlagt.

På spørsmål om hva han skal bruke de 50.000 kronene i prispenger på, svarer Sandness nokså kryptisk.

– Jeg skal se om jeg kan føre de vider til landsdelens «up and coming»-artister på et eller annet vis. Jeg har noen tanker, men kan ikke si så mye om det akkurat nå.

– Hva gjør Poppa Lars om 10 år?

– Det er kjempevanskelig å spå. Før ting kommer i gang hver høst er jeg skikkelig stressa og tenker «Er det over nå? Er det slutt»». Men så begynner oppdragene å komme inn. Jeg har egentlig ingen planer om å gjøre noe annet enn det jeg gjør akkurat nå, avslutter prisvinneren.