Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen (til venstre) og produsent Andreas Slettli. Foto: Frank R. Roksøy

Se alle episodene av Arbeitslager Trondenes gratis nederst i saken!

Serien Arbeitslager Trondenes ble produsert i fem episoder av og for Harstad Tidende, med premiere i fjor høst. Lovordene lot ikke vente på seg. Ingen har laget en like omfattende fortelling med levende bilder, lyd og grafikk for å formidle et bekmørkt kapitel i Harstads historie – historien om en av tyskernes verste fangeleire på norsk jord under krigen.

Serien ble vist i sin helhet på kino under den lokale filmfestivalen Amiff. Harstad kommune skal bruke filmen i skoleverket.

Med suksessen lokalt, falt det naturlig for redaksjonen å levere dokumentaren som sitt bidrag til Polarisprisen i kategorien levende bilder. Det var i skarp konkurranse med langt større mediehus. Polaris er et konsern med 73 mediehus i Norge og i Sverige. I alle kategorier var over 600 bidrag sendt inn. I levende bilder nådde noen få opp, blant dem Göteborgs-Posten som fikk hederlig omtale. Den gjeveste prisen gikk til Harstad Tidendes produksjon.

I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på dokumentarens nære intervjuer med dem som husker hva som skjedde, bruk av visuelle dramaturgisk grep og nøktern journalistisk tilnærming til hendelser som ligger langt tilbake i tid.

Roser fortellergrepene

De sentrale skikkelsene i produksjonen av serien Arbeitslager Trondenes er sjefredaktør Kjell Rune Henriksen og videoprodusent Andreas Slettli. Tom-Gunnar Hansen bidro sterkt med grafikk der det ikke fantes historiske bilder, og for å levendegjøre tidsvitnenes skildringer.

– Det blir mer effektfullt når vi kan visualisere porten til fangeleiren samtidig som Kjell Rune forteller om leiren. Folk går tur på stien med bikkja, og vet ikke at der sto en gang i tiden porten til helvete, sier Hansen.

Kjell Rune Henriksen har stått for journalistikken og er fortellerstemmen som drar seeren gjennom hendelsene på Trondenes. Andreas Slettli har produsert serien, sydd sammen historiene, filmet, klippet og designet lydsporet til dokumentaren.

Lover flere produksjoner

At trioen har klart å danke ut langt større mediehus har ikke lagt en demper på lysten til å fortelle flere historier fra lokalmiljøet.

– Vi kan vel allerede nå si at vi ser på muligheten til å lage en serie om Trastad i Kvæfjord. Der ser vi gjerne at folk kommer med innspill og tips. I tillegg vurderer vi en serie om historiske steder i vår region, sier Henriksen.

HT jobber for tiden med en dokumentarserie om harstadkvinnen Gro Dagsvold. Hun fikk en kreftdiagnose og lar seerne være med på reisen fra diagnose til behandling.

– Serien har fått arbeidstittelen «Diagnose kreft», og vi håper på lansering til høsten, sier Andreas Slettli som sammen med redaksjonens Frank Roksøy har fulgt Dagsvolds reise i helsevesenet.