Under onsdagens kommunestyremøte var det mye på programmet: budsjett, skatepark, bompenger og Mack-kvartalet.

Men mellom alle vedtakene tok politikerne seg til til å strø litt heder og ære på borgere i kommunen som over tid har markert seg i sitt fagfelt.

En av dem var avistegner og illustratør Odd Klaudiussen, som siden 1988 har krydret hverdagen til innbyggerne i Tromsø med sine mange tegninger.

Han er fast tegner i avisa iTromsø, men karikaturtegningene ser du også fra tid til annen på trykk på leder- eller kommentarplass i Folkebladet.

At statuttene til hedersprisen sier vinneren har skapt «kunstglede» og «opplevelser utenom det vanlige for Tromsøs befolkning» er han stolt av, men han sier likevel at han forholder seg noe ambivalent til betegnelsen kunstner.

– Jeg har alltid slitt med begrepet kunstner for jeg har alltid sagt at jeg er avistegner.

Tegnerens egne favoritt

I motsetning til kunsten, som gjerne trenger flere år fra idé til ferdig produkt, har Klaudiussen produsert med samlebåndshastighet.

Men han vedgår at han av og til skulle sett at han hadde litt mer tid før et ferdig produkt skal på trykk.

– I denne bransjen får du ikke alltid like lang tid som du ønsker. Det hender at jeg åpner avisa dagen etter at jeg har levert en tegning og umiddelbart får en bedre idé. Med så mange tusen tegninger, så har det vært en del kalkuner man helst vil glemme, humrer Klaudiussen.

Gjennom sine mange år har det selvsagt ikke bare vært «kalkuner», som den meritterte avistegneren selv kaller det.

– Har du en tegning som du vil særlig trekke fram?

– Det å peke på kun en tegning er vanskelig. Men tegningen etter Brexit er jeg ekstra stolt av og den står seg veldig godt i dag, sier han.

Perioden rundt EU-avstemningen i 1994, der temperaturen var høy, og valget i USA i 2016, er tider der det ifølge Kladiussen var gøy å være avistegner.

Kladiussen sier at han holder denne prisen særlig høyt, siden det er en ekstern pris utenfor bransjen. Som også er utdelt fra politikere han ikke alltid har vært like hyggelig med opp igjennom årene.

– Jeg har ikke alltid vært like snill med dem. Kanskje skulle jeg vært snillere med ordføreren, siden det er han som sto for prisutdelingen, sier han og ler.

Har fortsatt ikke tegnet sin beste tegning

For Klaudiussen selv er det imidlertid tilbakemeldingene fra Tromsøs gater som betyr mest.

– Det aller beste er tilbakemeldingene fra leserne, både ris og ros. Før fikk jeg det da jeg gikk på gaten, men nå kommer det fortløpende i sosiale medier, sier Klaudiussen.

Enda han har servert gullkorn i en årrekke, er Klaudiussen klar på at han enda ikke har levert sitt «magnum opus».

– Jeg føler fortsatt ikke at jeg har tegnet min beste tegning for avisa.

– Men jeg håper å gjøre det før jeg er ferdig, legger han til med et lurt smil.

– En ære å bli karikert

Ifølge ordfører Gunnar Wilhelmsen som sto for overrekkingen av prisen, er det intet annet en fortjent at Klaudiussen nå for en pris for sine mange år som byens trofaste «pensel».

– Jeg kan med sikkert si at alle i kommunestyret er glad på hans vegne, det selv om mange av dem har fått sine tegninger på trykk, sier ordføreren.

Ordføreren, som selv har blitt karikert en rekke ganger, er tydelig på at de skiller sak og person.

– Det er en ære å bli karikert av Odd, sier Wilhelmsen.

– Når det er en slik penn som karikerer, så er det bare fantastisk, legger han til.

Under sin takketale forsikret Klaudiussen ordføreren om at han ikke har sett sin siste tegning i avisa.

– Jeg har ikke karikert deg for siste gang, sa Klaudiussen til latter fra kommunestyret.

Hedersprisen deles ut til utøvende kunstnere og kulturarbeidere som gjennom sine prestasjoner har skapt kunstglede og opplevelserutenom det vanlige for Tromsø kommunes befolkning. Kandidater vurderes av en egen komité.

KULTURVERNPRIS: Henrik Broberg fikk kulturvernprisen for sitt arbeid med boka «Da byen ble stille». Foto: Ronald Johansen

Årets Kulturpris gikk til daglig leder ved Rakettkiosken, Siri Therese Lier, som overtok driften av det som tidligere het Løkkekiosken for snart fem år siden.

– For mange fremstilles Løkkekiosken som Tromsøs hjerte og byens ansikt er Siri, sa ordføreren.

– Det var godt han ga seg nå eller så hadde jeg begynt å gråte, sa Lier da hun fikk prisen.

Årets Kulturvernpris gikk til Henrik Broberg for hans arbeid med boka «Da byen ble stille», som handler om tromsøjødenes historie.

Årets idrettspris gikk til TUIL ved Roger Ness og Beate Karlsen og idrettens hederspris gikk til Olga Ivanova, trener for Tromsø turnforenings avdeling for rytmisk gymnastikk.