Til «verdens ende» for å spille inn film

ØVERBYGD: Sara Vejzovic (9) har aldri vært utenfor hjembyen i Bosnia. Nå er hun i FilmCamp i Øverbygd for å spille inn kortfilm.

Debut. Sara Vejzovic (9) reiste fra Bosnia til Øverbygd for å få sin filmdebut. Her blir hun sminket av Nina Erdahl som har ansvaret for sminke og kostymer til filmen. ALLE FOTO: JAN-ERIK BERGSTAD 

Bosnisk. Filmen spilles inn på bosnisk og alle fire bærende skuespillere i filmen er bosniske. Almin Bavric spiller broren til Sara Vejzovic i filmen. Moren deres spilles av Sadja Setic, mens Zlatko Buric spiller tolk. 

Scene. Dino Murselovic instruerer Sara Vejzovic foran en av scenene i filmen. 

Selvbiografi. Kortfilmen «Aurora Borealis» er regissør Dino Murselovic sin egen fortelling om de første ukene etter at han som 11-åring kom til Norge og Øse som krigsflyktning. I bakgrunnen produsent Vigdis Roseth (til høyre) og skuespiller Sadja Setic. 

kultur

Når Sara Vejzovic (9) for først gang i sitt liv skulle ut av hjembyen sin i Bosnia, og ut å fly for første gang, så kunne reisen knapt blitt lenger. I disse dager spiller hun nemlig hovedrollen i en norsk/bosnisk kortfilm som spilles inn i sin helhet i FilmCamp i Øverbygd.

På tur fra Tromsø til Øverbygd så hun nordlyset for første gang. Det synes hun var skummelt.

Falt for blikket

Etter at den norsk/bosniske regissøren Dino Murselovic fant Sara på en skole i Bosnia forandret livet hennes seg plutselig.

Murselovic var egentlig ute etter en gutt som kunne spille hovedrollen i kortfilmen «Aurora Borealis», men falt fullstendig for Saras blikk da han besøkte en skole på jakt etter gutten. Problemet var ikke å få med 9-åringen til Øverbygd for å spille inn film. Problemet var faren hennes. Da han fikk høre at hun skulle til «verdens ende» sa han tvert nei. Men med litt diplomati ordnet det seg. Sara har også med sin mor til Øverbygd.

– Det var litt leit å forlate hjem og familie, men jeg er glad for å kunne spille film, smiler 9-åringen.

Og hun har litt og hvert å fortelle venner og familie når hun kommer tilbake til Bosnia.

– Og nå vil jeg bli skuespiller, erklærer Sara.

Og regissør Murselovic beskriver 9-åringen som et naturtalent.

Egne opplevelser

Regissøren Dino Murselovic (31) lager film om sine egne opplevelser da han kom som krigsflyktning til Norge fra krigsherjede Bosnia i 1993. Murselovic havnet på Øse sportell sammen med moren og søsteren. Det var noe helt annet enn det han var vant med.

– Jeg kom til Øse som 11-åring og bodde der rundt åtte måneder før vi flyttet til Tromsø. Filmen er basert på mine egne opplevelser de første ukene i Norge og på Øse. Det var veldig spesielt og annerledes. Min far var igjen i Bosnia og vi visste ikke om han var i live. Jeg glemmer aldri da vi kom fram med buss til Øse. Det var vinter og mørkt, men det var veldig stille. For meg som 11-åring var det unormalt at det ikke var bråk og skyting. På en måte kan du si at dette er min selvbiografi, sier Murselovic.

(Folkebladet.no)